Hitler elfeledett szövetségesei

Véletlenül került elő egy római lelet Alsóörsön

2012. szeptember 26. 14:25 MTI

Egy ház előtt sétálva, véletlenül bukkantak egy kapubejáró előtt az aszfaltba ágyazott, jó állapotú római kori faragott kőoszlop-töredékre a veszprémi régészek, akik restaurálják és a kőtárba helyezik a műtárgyat.

Kasza Katalin régésztechnikus és Pálffy Sándor restaurátor kitartó munkájának köszönhetően a faragvány ma már a Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum régészeti gyűjteményéhez tartozik - közölte az MTI-vel Szaksz Balázs, az intézmény közönségkapcsolatok és marketing osztályának vezetője szerdán.

A restaurálási munkák befejezése után az ókori kőemléket a múzeumi igazgatóság római kori kiállítóhelyére, Nemesvámosra szállítják, ahol a Villa Romana Baláca kőtárában helyezik el, ahol nemcsak helyi, a temetkezéshez, halottkultuszhoz kapcsolódó, valamint az istenvilágba betekintést nyújtó kőfaragványok láthatók, hanem egész Veszprém megye területéről előkerült, jelentős római kori műtárgyak is.

Csirke Orsolya, a múzeum régésze szerint a jellegzetes helyi nyersanyagból, vörös homokkőből faragott oszloptöredék valószínűsíthetően környékbeli műhelyben készült. A 40-szer 40 centiméteres lábazatot a négy sarkán stilizált levélmotívum díszíti, felül egy szélesebb gyűrűvel válik el magától az oszloptörzstől, amelynek átmérője 33 centiméter.

A múzeumi igazgatóság régészeti gyűjteményében több hasonló megmunkálású, díszítésű töredék található.

Az alsóörsi műtárgyhoz megszólalásig hasonló oszloptöredék került elő Szentkirályszabadja Szobahely néven nyilvántartott lelőhelyéről. Ezt a darabot 1965-ben találták meg. Hasonló, de részletesebben kidolgozott levélmotívumokkal díszített - néhány kisebb sérüléstől eltekintve -, ép kőoszlop került a lapidáriumba Csopakról is. A megyében előkerült, párhuzamként állítható oszloptöredékek a 4. századból származnak.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!