2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Angol mintára épültek a viking városok

2012. szeptember 21. 11:30

Az első középkori dán városok és templomok építőit az angolok inspirálhatták - állítja egy történész, aki szerint írásos források bizonyítják, hogy az angolok mind kulturálisan, mind politikailag befolyással voltak a vikingekre.

Az széles körben ismert, hogy miután a viking harcosok széltében-hosszában behajózták a Balti-tengert és meghódították a Brit-szigeteket, számos nyomot hagytak maguk után az angol nyelvben és az elnevezésekben. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy a kulturális hatás nem csupán egyirányú volt: habár Anglia dán uralom alatt állt a viking korban, az angolok kulturálisan és politikailag is nagy befolyással voltak hódítóikra.

A skandináv mitológiával foglalkozó Marie Bønløkke Spejlborg azt vizsgálta doktori disszertációjában, hogy milyen hatást gyakoroltak az angolok a dánok őseire. A kutató írásos forrásokat elemezve arra a következtetésre jutott, hogy először az angolok hatására kezdett városokba szerveződni a viking társadalom. „Az angoloknak már akkor volt egy államhoz hasonló berendezkedésük, hozzá egy működő adminisztrációval. Városokba tömörültek, miközben a dánoknak csak piacaik voltak” – fejtette ki Spejlborg, hozzátéve, hogy valószínűleg az angoloknak köszönhető a legelső dán városok, Viborg és Ringsted megalapítása is.

„A vikingek akkor a mai Dánia és Nagy-Britannia között hajóztak, s bizonyára hoztak magukkal némi muníciót az utazásaik során” – nyilatkozta Spejlborg. „Sokan voltak, akik hazatértek Angliából – ahol akár tíz évet is tölthettek –, mikor Nagy Knut 1018-ban feloszlatta a seregét; furcsa lett volna, ha semmilyen új eszmét nem hoztak volna magukkal”.

Az elenyésző írott és tárgyi források eddig nem tették lehetővé annak vizsgálatát, hogy vajon az angolok is hatottak-e olyan mértékben a vikingekre, mint a dán hajósok a meghódított népekre. Spejlborg krónikákat és sagákat (pergamenre írt középkori elbeszélések) elemzett, az angol befolyás utáni nyomok után kutatva. Ami igen nehézkes munka volt, hiszen a releváns források óangol vagy latin nyelven íródtak.

A történészek régóta tudták, hogy a legrégebbi dán templomok angol stílusban épültek. De azt már nem, hogy az első püspökök is angolok voltak – magyarázta Spejlborg. „A forrásokból tudjuk, hogy Villásszakállú Svend Angliából nevezett ki püspököket, akiknek bizonyára volt beleszólásuk abba, hogyan szervezzék meg az egyházat” – fűzte hozzá. Erre jó példa a roskilde-i St. Jørgensbjerg-templom, amelyről egyesek azt hiszik, hogy egyenesen angolok építették. Sőt több dán szónak is angol eredete van, ilyen például az ærkibiskup (archbishop/érsek), vagy éppen a kors (cross/kereszt).

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár