Őrült uralkodók

Háromszázezer éves hajítódárdákat találtak

2012. szeptember 19. 17:32 MTI

Háromszázezer éves hajítódárdák kőhegyeit fedezték fel a Tübingeni Egyetem régészei Németország északi részén, Schöningen közelében; ezek az ismert legrégebbi fegyverek a világon.


A Tübingeni Egyetem archeológusai egy valamikori külszíni barnaszénbányában végeznek ásatásokat, ahol számos pattintott kőeszköz és állati csontmaradvány került napvilágra. A leletek arról tanúskodnak, hogy az eszközök, fegyverek egykori készítői, használói ügyes mesteremberek és vadászok voltak, akik rendelkeztek az absztrakt gondolkodás képességével is.

A tudósok feltételezése szerint a környéken a heidelbergi ember (Homo heidelbergensis) élhetett, noha emberi maradványok eddig nem kerültek elő - olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon.

Nagytestű állatok - elefántok, orrszarvúak, lovak és oroszlánok - csontjai kerültek napvilágra, ahogy kétéltűek, hüllők fosszíliáit, kagylókat és rovarokat is megőrzött a barnaszén. A leletekből, valamint a növényi maradványokból következtetni lehet, hogy milyen környezetben élt 300 ezer évvel ezelőtt a heidelbergi ember.

2019. nyár: Őrült uralkodók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!