2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket
Itt támogathatod a Múlt-kor szerkesztőségét!

Együtt ittak a rómaiak a meghódított törzsekkel

2012. szeptember 11. 08:56

Ókori kocsmát találtak régészek a legészakabbra található római kori erődnél. A Brechin (Angus) melletti Stracathro falain kívül előkerült maradványok megcáfolhatják azt a teóriát, miszerint a hódító rómaiak nem "vegyültek" el a helyi kaledón törzsek között.


Az igazság ezzel szemben az, hogy a Skócia területén élt törzsek és a birodalmi terjeszkedésbe fogó rómaiak viszonya sokkal összetettebb és színesebb volt.

A stracathro-i erőd a Doune-tól kiinduló Gask Ridge-i erődrendszer végén helyezkedett el, Stirling mellett. Valamikor i.sz. 70 körül épült, tehát időben 50 évvel megelőzi a Hadrianus falát. Magát az erődöt 1987-ben, légi fotók segítségével fedezték fel. Az őrtornyok és az árkok mellett bronzérmék és agyagedények kerültek elő, de többet – legalábbis eddig – nem sikerült megtudni a helyszínről.

A Gask-projekten dolgozó régészek az erőd falain túl egy települést találtak, benne egy kocsmával, amely egy nagyobb, derékszögű teremből és egy a mai sörkertekhez hasonlító, kikövezett helyiségből állt. A régészek noninvazív geofizikai eljárásokkal leltek rá az észak-déli tájolású fogadóra.

A Gask-projekt egyik vezetője, Birgitta Hoffmann elmondása szerint nem számítottak arra, hogy egy kocsmát is sikerül azonosítaniuk. A régész szerint ez azt bizonyítja, hogy a helyi populáció sokkal jobb kapcsolatot ápolt a hódítókkal. A területen előkerült egy boros kancsó is, amit valószínűleg a Rajna-vidékről vagy Gallia környékéről hozhattak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár