2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

Világörökségek veszélyben

2012. augusztus 31. 17:27

A Világörökségi Bizottság honlapja szerint jelenleg 38 helyszín található a veszélyeztetett világörökségi helyek listáján. A listára azok a világörökségi területek kerülnek fel, amelyeket a világszervezet megítélése szerint különös módon veszélyeztet a környezetszennyezés, természeti katasztrófa vagy egy háborús konfliktus. Összeállításunkban hét ilyen világörökséget mutatunk be.


Jézus Krisztus születési helye

Az idén világörökségi listára kerülő palesztinai Betlehem két helyszínét, a Születés Templomát és a zarándokutat még ebben az évben a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára helyezték.

A Jeruzsálemtől tíz kilométerre délre található város a keresztény hagyomány szerint Jézus Krisztus megszületésének helye volt. A Biblia szerint Jézus Názáretben élő szülei, József és a már kilenc hónapos terhes Mária népszámlálás végett érkezett a városba.

A Születés Temploma

A világ legrégebbi folyamatosan működő keresztény templomának építését 339-ben fejezték be, majd egy 6. századi szamaritánus lázadást követő tűzvész után, megőrizve az eredeti épület épen maradt mozaikjait, újjáépítették. A helyszín mind a keresztény mind az iszlám vallás szempontjából kiemelkedő kulturális jelentőséggel bír, amely a közel-keleti konfliktusok következtében mindig is veszélyben volt.

A barlang fölé épített, a római katolikus, a görög ortodox és az örmény egyház közös felügyelete alatt álló Születés Temploma volt az első palesztin helyszín, amelyet a Palesztin Hatóság az UNESCO világörökségi listájára felterjesztett, s a világszervezet elfogadott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár