Hitler elfeledett szövetségesei

A szegedi várfal újabb szakaszát tárják fel

2012. szeptember 7. 15:11

A szegedi várfal újabb szakaszát tárják fel a Móra Ferenc Múzeum régészei a Stefánián: a Tisza-felőli oldalon körülbelül 4 méter magas falakat találtak a mélyben. A várfal ásatási munkálatairól a helyszínen tart sajtótájékoztatót Fogas Ottó megyei múzeumigazgató szeptember 10-én, hétfőn 11 órakor.

A középkorban épült, majd a nagyárvíz miatt elbontott szegedi vár pontos elhelyezkedését mind a mai napig homály fedi. Az elmúlt években végzett ásatásoknak köszönhetően azonban egyre több falszakasz pontos helyére derül fény.

A Móra-múzeum régészei most az önkormányzat megbízásából, Európai Uniós forrásból végzik a partfal-rekonstrukciót megelőző, kötelező feltárásokat. A munkálatok során a várfal újabb, Tisza-felőli oldalának részletét találták meg: 3-4 méteres, úgynevezett felmenő falakra bukkantak. A feltárás segítségével a szakemberek még pontosabban meg tudják határozni, hogy merre is húzódott a legendás szegedi vár.

Az ásatás helyszínén, a Stefánián tart sajtótájékoztatót a munkálatokról Fogas Ottó megyei múzeumigazgató, a feltárás ásatásvezetője szeptember 10-én, hétfőn 11 órakor.

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!