2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Plovdiv bővíteni szeretné római fórumának ásatásait

2012. augusztus 29. 17:04

Régészek Bulgária második legnagyobb városában, Plovdivban a római fórum és az odeon ásatásánál eddig számos leletet tártak fel több különböző korszakból. A bolgárok most ki szeretnék terjeszteni a fórum ásatási munkálatait.

A Plovdiv mai postahivatala melletti, az 1-2. századból származó római fórum összességében 11 hektárnyi területre terjed ki, ami vitathatatlanul a legnagyobb római kori fórum a balkáni országban.

A postahivatal története az 1970-es évekre nyúlik vissza, amikor a kommunista vezetők 19. századi és korai 20. századi épületeket romboltak le, hogy helyet készítsenek a hivatalnak. Számos régész vélekedik úgy, hogy a masszív betonszerkezet alatt tucatnyi lelet vár felfedezésre. A 2-5. századból való odeon az óvárosban található.

Az ókori odeon ásatási helyszíne Plovdivban

Plovdiv polgármestere, Ivan Totev legújabb terve szerint egy gyalogos kapcsolat jönne létre a város központi tere, a római fórum nyugati oldala és az odeon között. A rekonstrukciós munkák 2013-ban indulnak, amely részeként több épületet is eltüntetnének, köztük van a postahivatal melletti kis turisztikai információs központ is. Totev elmondása szerint már eljuttatták az engedélyeztetési kérelmet a Kulturális Minisztériumhoz, amelynek értelmében az ásatásokat a postahivataltól 400 négyzetméterre északra bővítetnék ki.

Az eddigi ásatások során a fórum falának oldalán görög nyelvű feliratot találtak a régészek augusztus elején. Elena Kisjakova, a helyszínen dolgozó régészeti csoport vezetője a helyi médiában elmondta: a felirat az i.sz. 138 és 161 között uralkodó Antonius Pius császár uralma idején készült és minden bizonnyal a tiszteletére emelhették. „Az azonban nem világos, hogy pontosan ki is fizetett az építkezésekért, mivel a feliratnak csak egy kis része maradt meg” – mondta a régésznő.

Az ásatásokon augusztus végén több korból származó érméket is feltártak közel 2,5 méter mélységből. A különböző érmék időskálája a 3. századtól egészen az 1359 és 1389 között regnáló Murád szultán idejéig húzódik. A postahivatal mellett a szakemberek 10-12. századi középkori épületek nyomait is megtalálták, ami Kisyakova szerint jelentős felfedezés, hiszen Plovdiv történetének ez a legkevésbé ismert időszaka.

A város ókori színházánál egy márvány sast is feltártak a kutatók, amely a 2-3. századból származik. Maya Martinova, az itteni ásatásért felelős régész véleménye szerint a sas a középületek belsejéből származó díszítőelemekre hasonlít.

Az odeon környékén több mint 200 érmét, színházi maszkokat ábrázoló csempét és római kerámiát találtak a régészek. Az érmék egy részét képek, így Geta és Caracalla császárok portréi díszítik, amelyeket az ókori Szófiában és Plovdivban vertek valamikor a második század vége és a harmadik század eleje táján. Ezeken kívül a kutatók feltártak még szegeket, üvegárukat, római poharakat és tálakat, amforákat és egy vízvezetéket is, amely a római kori szennyvízcsatorna és az ivóvízrendszer része volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár