2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

400 éve is éltek az Alaszkához tartozó szigeteken

2012. augusztus 29. 15:26

Régészek egy csoportja az Alaszka partjaitól több mint 300 kilométerre nyugatra fekvő Hall-sziget és Szent Máté-sziget dombjain fogott ásatásba. Munkájuk eredményeképpen bebizonyították, hogy a télen igen fagyos, a kontinenstől távoli szigeteken négy évszázaddal ezelőtt is éltek emberek.

Dennis Griffin régész az Oregon’s State Historic Preservation Office munkatársaival együtt Alaszkához tartozó szigetek hegyoldalain keresett emberi maradványokat. A Hall-sziget és a Szent Máté-sziget tundráján egy korhadó állkapcsot, egy eszközként használt követ, agyagedényeket, egy tányér méretű, valószínűleg üllőként használt követ és egy barázdák húzására alkalmas megsárgult rozmáragyart találtak a kutatók.

Az ásatás során fény derült arra, hogy a ködös és esős Szent Máté-szigeten, 300 kilométerre Alaszka partjaitól őslakosok élhettek abban az időben, amikor a Mayflower utasai Plymouth szikláin kötöttek ki. A kutatók az ásatás során azon adatok összegyűjtésére vállalkoztak, amelyek az itt lakók életmódjára utalnak.

A Szent Máté-sziget a nyári időszakban igen vonzó és szép hely, fókák és madarak ezrei csodás élményt és látványt varázsolnak. 400 évvel ezelőtt még jegesmedvék is éltek e földön, azonban az 1800-as évek végén kiirtották a lakosok, s húsukat elfogyasztották. A tél azonban egy másik kérdés, pláne ha egy földbe ásott kis kunyhóban kell mindezt átvészelni. Már a nyári hónapok végén megjelenik a fagyos szél a szigetek domboldalaiank tövében.

A kutatók azt a helyet is megtalálták, ahonnan az edényekhez szükséges agyagot nyerték, azonban még nem lelték meg a kiégetéshez szükséges tűzhelyet, amely általában az agyagforrás mellett szokott lenni.

Griffinék ezt követően a Hall-szigeten kezdtek el ásni, ahol orosz eredetű szögeket találtak. Henry Wood Elliott, az Alaszka fókaszigetei című mű írója 1874-ben látogatta meg a két szigetet. Írásában Elliott beszámol azokról az oroszokról és aleut rabszolgáikról, akik 1810-1811 telét a szigeteken töltötték. Az oroszok egy kivételével mindannyian meghaltak skorbutban, azonban az aleutok túlélték.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár