2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Petroglifák kerültek elő Alaszkában

2011. szeptember 13. 13:26

Egy a ritka petroglifák dokumentálására szakosodott észak-amerikai régészcsapat Alaszka északnyugati részén megtalálta az amerikai állam első négy „gravírozott” agyagkorongját.

A sziklaművészet terén tett felfedezések meglehetősen ritkának számítanak Alaszka középső és északi részén. A petroglifák a Noatak Nemzeti Természetvédelmi Területhez tartozó Feniak Lake mellett álló prehisztorikus ház alapkövénél kerültek elő. Ezeket a helyi régészek ugyan már 40 évvel ezelőtt felfedezték, de akkor nem tartották érdemesnek a feljegyzésre. Ezen a nyáron egy művészekből és régészekből álló csapat érkezett a helyszínre, hogy multidiszciplináris kutatás keretében együtt térképezzék fel az őskori leleteket.

Az egyik ásatás során Scott Shirar (University of Alaska Museum of the North) kollégáival együtt nem mindennapi felfedezésről számolhatott be: négy barázdált, vonalakkal díszített agyagkorong (petroglifa, azaz sziklavéset) került elő a helyszínen. „Az első úgy nézett ki, mint egy kisméretű kő, amelyen néhány vágás van” – mondta el Shirar. „Akkor lettünk izgatottak, amikor a második kövön már egy fúrt lyukat találtunk, a harmadikon pedig egy bonyolultabb karcolást” – tette hozzá.

A szakértőkkel való konzultáció és a többi régészeti lelet számba vétele után Shirar arra a következtetésre jutott, hogy a négy korong egyedülálló darabnak számít az Egyesült Államok legészakibb államában. „S mivel csak a régészeti terület egy kis részét nyitottuk meg, további érdekes felfedezésre számítunk” – adott bizakodásának hangot a kutató.

Az egyetem laboratóriumába küldött kövek datálása még hátravan. Az előzetes becslések szerint a késő prehisztorikus korban készülhettek a bevésések, a helyszínen talált szerves anyagokon végzendő radiokarbonos vizsgálatok tovább pontosíthatják az így kapott eredményt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár