2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Félévszázados repülőgéproncsot találtak egy alaszkai gleccserben

2012. június 29. 15:36

Egy katonai repülőgép roncsát találták meg ebben a hónapban egy alaszkai gleccserben a kutatók. Valószínűleg az 1952-ben, 52 emberrel a fedélzetén lezuhant C-124A Globemasterhez tartozhatnak a maradványok, ám a katonaság ezt nem tudta megerősíteni, hiszen még nem zártak ki minden egyéb lehetőséget.


„Rengeteg vizsgálat áll előttük, a repülőgépen utazók rokonaitól származó DNS-minták beszerzése és elemzése akár hat évet is igénybe vehet” – mondta Jamie Dobson kapitány. „Még mindig a kutatás legelején tartunk, a rajtvonalon állunk, a cél igen messze van tőlünk” – tette hozzá.

A roncsot és a földi maradványokat az éppen gyakorlatát végző Alaszkai Nemzeti Gárda fedezte fel a Colony gleccserben, Anchorage-tól mintegy 65 kilométerre. A Washington állambeli McChord-i légi bázisról induló járat 1952. november 22-én 41 utassal és 11 fős személyzettel a fedélzeten tűnt el. A kutatók úgy vélik, a lezuhant gépet a hó gyorsan belepte, s a gleccser is évtizedekre magába olvasztotta a maradványokat.

Korabeli jelentések szerint 1952 novemberében ez volt a harmadik gép, ami Alaszka felett tűnt el, és a hatodik, ami a Csendes-óceáni térségben veszett oda.

„Nem sokkal a balesetet követően egy 12 fős katonai csapat háromszor is a szerencsétlenül jártak keresésére indult, azonban a rossz időjárás meghátrálásra kényszerítette őket” – mondta Tonja Anderson, akinek nagyapja, Isaac Anderson is a pusztulásra ítélt gépen utazott.

A tudósok számításai szerint a katonai gép valószínűleg teljes sebességgel repült, amikor a Mount Gannett-nek ütközött, ahol a havas és sziklás lejtőkön lecsúszva felrobbant. Csupán a farok maradt egészben, de az azonosításhoz ez éppen elég volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár