2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felülírja a Benes-dekrétumokat az egyházi kárpótlás

2012. augusztus 21. 10:06 MTI

Felülír két fontos, a második világháború után Eduard Benes csehszlovák köztársasági elnök által kiadott dekrétumot a jobbközép cseh kormánypártok által a parlament elé terjesztett egyházi kárpótlási törvénytervezet - állítja a cseh baloldali ellenzék. A szociáldemokraták és a kommunisták álláspontjához a sajtóban egyebek között Václav Klaus köztársasági elnök két tanácsadója is csatlakozott.

Egybehangzóan azt mondják: ha a parlament a mai formájában jóváhagyja az egyházi kárpótlást, akkor meginoghat a második világháború utáni csehszlovákiai vagyonjogi elrendezés, amelyet éppen a Benes-dekrétumok szabályoznak. A Benes-dekrétumokat a rendszerváltás utáni cseh és szlovák politikai vezetés egybehangzóan érinthetetlennek és sérthetetlennek minősítette.

Az 1989-es rendszerváltás után az akkori Csehszlovákiában az 1948. február 25. és 1989. december 31. dátumokkal határozták meg azt az időszakot, amelyre a későbbiekben bármiféle kárpótlás vonatkozhat.

Az egyházi kárpótlási törvény tervezete ugyan tiszteletben tartja ezt az időszakot, de a szakértők szerint van benne egy gyenge pont, amely vitákat, és eltérő értelmezéseket szülhet. "Ez annak a vagyonnak a visszaadása, amelyet az első köztársaságbeli földreform revíziója keretében koboztak el. A földreform revíziójára 1947-ben került sor" - mutat rá a Mladá Fronta Dnes című liberális napilap.

"Az említett 1947-es törvény számolt ugyan a vagyon elvételével, de kárpótlás ellenében. Mire azonban sor került volna a megvalósítására, lezajlott a kommunista fordulat, s azután már kárpótlás nélkül vették el a földeket" - magyarázza a helyzetet Jaroslav Sebek, a cseh tudományos akadémia történeti intézetének munkatársa.

Alena Hanáková kulturális miniszter (TOP 09) a képviselőházi vitában úgy érvelt: az első földreform felülvizsgálatáról szóló törvényt valóban 1947-ben fogadták el, de az 1948 februári kommunista hatalomátvétel megakadályozta életbe léptetését, ezért az egyházaknak szerinte joguk van az elvett vagyon kárpótlására.

"Ez az értelmezés a kárpótlási határ (1948. február 25.) áttörését jelenti" - vélekedett Jirí Dienstbier, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) alelnöke. Úgy vélte: a miniszter kijelentése tulajdonképpen azt bizonyítja, hogy az ellenzék aggályai megalapozottak. Dientsbier leszögezte: a CSSD-nek meggyőződése, hogy a törvénytervezet elfogadása után új viták nyílhatnak a második világháború utáni vagyonjogi elrendezésről, amelyet a Benes-dekrétumok rögzítettek. Felújíthatja kárpótlási követeléseit például a Német Lovagrend, amelynek nagy földbirtokai voltak Dél-Morvaországban, s azokat már korábban is visszakövetelte.

Jaroslav Kuba, az államfő tanácsadója a Právo című baloldali lapban azt állította, hogy a törvénytervezet két Benes-dekrétumot sért: a 12-es sorszámút (amely a németek, a magyarok és az árulók mezőgazdasági vagyonának elkobzásáról rendelkezik), illetve a 108-es sorszámút (amely az úgynevezett ellenséges vagyon elkobzásáról rendelkezik). Írása végén az elnöki tanácsadó úgy vélte: mielőtt a parlament elfogadná ezt a törvényt és Václav Klausnak újra bizonyítania kellene a dekrétumokhoz való viszonyulását "meg kellene vizsgálni a fogalmazvány szerzőinek felelősségét".

A vitában Petr Necas miniszterelnök (ODS) is megszólalt. "A kockázatot eltúlozzák és dramatizálják. Meglehet, hogy a sok ezer tétel között találni néhány vitathatót is. Biztos vagyok azonban abban, hogy az egyházak is azt akarják, hogy a folyamatot senki se kérdőjelezhesse meg, s ezért a vagyon visszakövetelésekor figyelni fognak arra, hogy az 1948-as restitúciós határt ne vonják kétségbe" - nyilatkozta Necas a Lidové Noviny című konzervatív napilapban.

A miniszterelnök ugyanakkor azt mondta: nem kárpótlásról és nem az egykori sérelmek helyrehozataláról van szó, hanem "a kormány és 17 egyház megállapodásáról, az egyházak és az állam viszonyának rendezéséről".

A Petr Necas vezette kormány és az országban működő 17 egyház képviselői tavaly nyáron egyeztek meg abban, hogy az egyházak visszakapják a szocialista rendszer idején államosított vagyonuk 56 százalékát - erdőket, termőföldeket, halastavakat, épületeket -, amelynek becsült mai értéke 75 milliárd korona, azaz több mint 750 milliárd forint. A fennmaradó részért az állam 59 milliárd koronát fizet ki kárpótlásként 2030-ig. Az inflációt is figyelembe véve a végösszeg várhatóan 78,9 milliárd és 96,2 milliárd korona között lesz - állítják a felek. 2030-tól viszont megszűnne az egyházak állami támogatása, ami évente több milliárd koronára rúg.

A törvénytervezetet a képviselőház jóváhagyta, de a szenátus elutasította. A szenátus döntése következtében a sokat vitatott és komoly társadalmi vitát kiváltó jogszabály szeptemberben újra a képviselőház elé kerül. A 200 tagú parlamenti alsóházban a kormányoldalnak a szenátus döntésének felülvizsgálatához legalább 101 támogató szavazatra lesz szüksége. A három kormánypárt együttesen jelenleg 100 szavazattal rendelkezik. Felmérések szerint a cseh lakosság több mint kétharmada ellenzi az egyházi kárpótlást.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár