7 végzetes pillanat

Megérkeztek Orbán Balázs eredeti képei a Magyar Nemzeti Múzeumba

2012. augusztus 16. 13:12

Orbán Balázs eddig soha, sehol ki nem állított, eredeti fényképei tekinthetők meg a Magyar Nemzeti Múzeum Megismételt pillanat című kiállításán. A Román Állami Levéltár Maros megyei fiókja Orbán Balázs gyűjteményéből válogatott képek szeptember 23-ig láthatóak a Magyar Nemzeti Múzeumban.


Udvarhelyszéki népviselet, 1868 Rusz Károly fametszete a Székelyföld leírása 1. kötetéből

„Nagy szolgálatot tehetne a hazai fényképészet a hazai történelemnek, úgy, ha minden olyan régiségeket, várakat, ó kastélyokat, templomromokat, barlangokat stb., amíg még fenn vannak, de csak egy évtized múlva is eltűnhetnek, fényképészetileg levenne és a jövő kornak hátrahagyná” – írta Veress Ferenc kolozsvári fényképész, a fotográfia kiemelkedő egyénisége 1862-ben, az Ország Tükre hasábjain.

Akkortájt írta e sorokat, amikor honfitársa és kortársa, Orbán Balázs elindult éveken át tartó gyűjtőútjára, hogy a Székelyföld természeti szépségeit, épített örökségét, lakói viseletét és szokásait dokumentálja és lejegyezze. Orbán Balázs nem volt hivatásos fényképész, ám a szabadságharc után emigránsként, már az 1850-es évek első felében, Jersey szigetén, a szintén száműzött Victor Hugo környezetében, közelebbről megismerkedhetett a 19. század kitűnő találmányával, a „fénnyel írás mágiájával”.

A radnóti kastély (Román Állami Levéltár Maros megyei fiókja, Orbán Balázs gyűjtemény)

Kutató útján – mintegy hat éven át – folyamatosan készített felvételeket. A kor nyomdatechnikája nem tette még lehetővé a fényképek közlését, ezért neves rajzolók és metszők közreműködésével, fametszetek formájában kerültek a könyvek lapjaira. A kiállításon most először bemutatott, eredeti fényképek művelődéstörténeti jelentőségük mellett, fotótörténeti különlegességek is. Orbán Balázs felvételei a legkorábbi erdélyi felvételek közé tartoznak és a kartonokon a rajzolókhoz intézett egykori utasításai, kiegészítései, feljegyzései bepillantást engednek a 19. század közepi képeskönyv-készítés titkaiba is.

A felvételek üveglemezei, az egykori kamerák, objektívek mára sajnos elkallódtak. Szerencsésen megmaradt viszont a korszakos mű lapjairól ismert fametszetek előképeiként használt fotográfiák, rajzok és akvarellek jelentős része. Ezeket ma a Román Állami Levéltár Maros megyei fiókja őrzi Marosvásárhelyen. A levéltári fond képeit máig csak kutatók láthatták, s csak reprodukcióban, kiadványokban ismerhette meg az érdeklődő közönség.

Román Állami Levéltár Maros megyei fiókja, Orbán Balázs gyűjtemény

A Román Állami Levéltár és a Magyar Nemzeti Múzeum együttműködése eredményeként most először láthatók kiállításon a történeti, művelődéstörténeti és fotótörténeti szempontból kimagasló értékű Orbán Balázs fotográfiák. Együtt Veress Ferenc szintén eredeti fényképeivel és a 19. századi elődök nyomában járó, az ő felvételeiket az ezredfordulón megismétlő Fekete Zsolt marosvásárhelyi fotóművész képeivel.

Erdély – vagy ahogy Orbán Balázs kortársai nevezték, a szépséges „bérces kishaza” – népek és vallások, tájak és kultúrák egyedülállóan gazdag találkozási pontja. Értékeit bemutatni, sokszínűségét képekben érzékeltetni nagy vállalkozás, kitartó tudományos és művészeti erőfeszítést kíván. Ezen a kiállításon azonban nem csupán egyetlen történelmi pillanatot idéz meg a látvány. A három alkotót követve a látogató olyan útra lép, ami az eltűnt erdélyi idő nyomába vezet.

A radnóti kastély, 2004 (Fekete Zsolt)

A Román Állami Levéltár és a Magyar Nemzeti Múzeum együttműködése – amely eddig lezárt kaput nyit meg – lehetővé teszi, hogy Orbán Balázs magyar és közép-európai hazafisága, felvilágosult, humanista, európai szellemisége újra itt legyen köztünk.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!