A vörösterror 133 napja

Kalózkincsek kerültek elő Panamában

2012. augusztus 3. 15:54

17. századi karibi kalózzsákmány került elő a tengerből Panama partjai közelében. A hordók, kardok és ládák minden idők egyik leghírhedtebb kalózkapitányához, Henry Morganhoz köthetőek, aki flottájával 1670-ben Panama gazdag városa ellen vonult, ám néhány hajója zátonyra futott.


Eredeti, karib-tengeri kalózzsákmány került elő Panama partjainál, amely az egyik leghíresebb kalózhoz, Henry Morgan kapitányhoz köthető. A walesi származású, a rumosüveget nem éppen megvető Morgan a 17. században a spanyol flotta útvonalán fosztogatta az éppen arra járó hajókat.

Fritz Hanselmann, a Texasi Egyetem víz alatti régésze közel hároméves kutatás után Morgan hajóihoz tartozó kardokat, hordókat és ládákat talált. „Morgan volt minden idők leghírhedtebb kalóza, így meg volt az esély, hogy a víz alatti régészeti kutatás áthidalhassa a tudomány és a legendák közötti szakadékot” – mondta Hanselmann. A kutatást jelentősen ösztönözte és fellendítette, hogy 2010-ben Panama partjai mentén Morgan hat ágyúját fedezték fel.

A 2010-ben felfedezett ágyúk

1670-ben Morgan a Karib-tengeren valaha látott legnagyobb flottával szerelkezett fel, s zsákmányra sóvárgó tekintetét Panama városa ellen fordította, amely a nyugati félteke leggazdagabb városának számított. Útközben zászlóshajója, a Satisfaction és további négy hajója megfeneklett a Rajas-zátonyon San Lorenzo erődjének közelében, amely a Chagres folyó torkolatánál őrizte a Panamába tartó vízi utat. A kudarc ellenére Morgan és emberei elfoglalták az erődöt, majd felhajóztak a folyón, s megsarcolták a várost.

Az egykor Morgan embereihez tartozó tárgyak bemutatásra kerülnek egy panamai kiállításon. A tudósok reménykednek, hogy mindez csak a kezdet, s nagyobb kalózzsákmányra is lelhetnek a térségben. A kutatás a Chagres folyó térségében folytatódik, ahol a hajók megfeneklettek a zátonyon.

Hanselmann, aki a történelem ikonikus figurájának nevezte a kalózt, még korántsem tervezi, hogy visszatér Texasba, hiszen még négy kalózhajó roncsa várja őt a tenger fenekén. „Az elveszett hajók megtalálása után legfőbb célunk az, hogy a nyilvánosság számára elérhetővé váljanak ezek a mesés kincsek” – mondta.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!