2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Megkeresik Black Jacket

2012. március 28. 10:32

Egy barlang vezetheti el Ausztrália egyetlen ismert kalóza, Black Jack Anderson sírhelyéhez a kontinens déli részén kutató szakembereket.

Kegyetlen, vér tapadt a kezéhez, de karizmatikus. Így jellemezték Black Jacket, Ausztrália egyetlen ismert kalózát, aki a Recherche-i szigetvilágot tartotta folyamatos rettegés alatt az 1800-as évek elején. Életéről azonban keveset tudni, szinte csak Esperance, a Black Jack vadászhelyéhez legközelebb álló település és közvetlen környéke ismeri történetét.

Ausztrál régészek a Középső-szigeten végeznek kutatást annak reményében, hogy találjanak valamilyen nyomot a legendás kalóz, Jack Anderson barlangjában. Komoly problémának tetszhet, hogy a Black Jack-öblöt csak jó időjárási körülmények közepette lehet felkeresni, ami viszont korántsem mindennapos az óceán ezen részén.

A mészkőbarlang, ahonnan termek és alagutak nyílnak, kiváló lehetőséget nyújtott arra, hogy Anderson itt rejtse el zsákmányát – tartja a helyi legenda. Black Jack az Egyesült Államokból érkezett a déli féltekére, s miközben sorstársai fókákra és bálnákra vadásztak, addig ő a gyorsabb meggazdagodás reményében az arra tévedt hajókat fosztogatta a Középső-szigeten. Állítólag helyi abókat is gyilkolt, nőket rabolt el, akikkel együtt élt, s akik az ő és követői kényelmét szolgálták.

Egy albany-i törvényszéken 1835 szeptemberében már olyan kijelentések láttak napvilágot, hogy a Középső-sziget gyakorlatilag Black Jack fennhatósága alá került. Októberben pedig a Perth Gazette című lap számolt be a kalóz által elkövetett gyilkosságokról, emberrablásokról. Andersont valahol a szigeteken temették el, miután társai végeztek vele.

A kutatók reményei szerint az általuk ismert barlang még többet elárulhat a kalóz és követői életéről, ugyanis ezek a természeti képződmények képesek arra, hogy megőrizzék a történelem több száz, ezer, vagy millió éves leleteit.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár