2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Gránátokat és különleges lövedékeket használt Feketeszakáll

2011. június 17. 11:09 Discovery News

A hírhedt kalóz különleges módszereiről tanúskodnak Feketeszakáll hajójának megmaradt lövedékei. A régészek szerint a legendás tengeri haramia gránátjai és ágyúinak töltetei az antik és a reneszánsz kor haditechnikáját idézik.

Mint arró korábban hírt adtunk, amerikai archeológusok feltárták Feketeszakáll hajóját. A North Carolina's Department of Cultural Resources régészei megdöbbentő felfedezésre jutottak az egykori tengeri haramia által használt lövedékek elemzésekor. A tengerfenéken három olyan halmot találtak, amely ólomgolyót, szögeket, és üvegeket tartalmaz; az archeológusok feltételezései szerint a különböző anyagok keverékét vászonzsákokba csomagolhatták, és ágyúkból lőhették ki.

Feketeszakáll zászlóshajójából, az Anna királyné bosszújából (Queen Anne's Revenge) 1996-os felfedezése óta több, mint 250 ezer tárgyi leletet nyertek ki. Az egyes ágyúcsövekben talált speciális lövedékek vizsgálata bepillantást engedett a rettegett kalóz kreatív haditechnikai trükkjeibe. Ezek egyike az a két, lánccal vagy vasrúddal összekötött ágyúgolyó, amely kilövése után felhasította a vitorlázatot és a kötélzetet. Az expedíciót vezető Mark Wilde-Ramsing szerint Feketeszakáll a többi kalózhoz hasonlóan nem akarta a megtámadott hajókat elsüllyeszteni, csak rájuk akart ijeszteni a mielőbbi megadás érdekében, így a megfélemlítés során a vasat, üveget és ólmot tartalmazó lövedékek nagyon hatékonyak lehettek.

A régész szerint a történelmi bizonyítékok azt mutatják, hogy Feketeszakáll ugyanezt a keveréket használta lőporral elkeverve, kanócokkal ellátott üvegekben. A gránátokat akkor dobták át a másik hajó fedélzetére, amikor az már elég közel volt.

Adrienne Mayor, a Stanford Egyetem kutatója szerint Feketeszakáll virtuóz technikái az antik korban gyökereznek. A vasszegekkel és egyéb éles tárgyakkal töltött lövedékekről már egy 4. századi hindu kézirat is említést tesz. A Greek Fire, Poison, Arrows and Scorpion Bombs című könyvet is jegyző Mayor aláhúzta, hogy a kreatív fegyverek tekintetében a libanoni Türosz föníciai védői sem maradtak el, akik széles bronzpajzsokon hevített forró homokkal bombázták Nagy Sándor várost ostromló katonáit. Feketeszakáll speciális gránátjaihoz hasonló szerkezetek már Leonardo Da Vinci haditechnikai vázlatain is feltűntek.

Feketeszakáll fiatalkoráról, akinek az igazi neve Edward Teach vagy Edward Thatch lehetett, kevés információ maradt fenn. Az angliai Bristol városában születhetett 1680-ban, pályájának csúcspontján négy hajót és 300 kalózt irányított. 1717 novemberében foglalta el a La Concorde nevű francia rabszolgaszállító-hajót Martinique közelében. A birtokba vett vitorlás a hírhedt haramia zászlóshajójává vált, új neve Anna királyné bosszúja lett.

A régészek által feltárt vitorlást csak rövid ideig birtokolta a hírhedt tengeri haramia, ugyanis a zászlóshajót 1718 június 10-én elsüllyesztették. Öt hónappal később maga a kalózvezér is életét vesztette egy csatában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár