2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felújították a budai Vár alatt húzódó barlangrendszer járatait

2012. június 28. 17:22 MTI

Befejeződött a budai Vár-barlang és a Rácskai-barlang rekonstrukciója: felújították a Nagy Labirintust, a Bécsi kapu tér alatti, a Táncsics Mihály utca alatti, valamint a Dísz tér alatti üregeket, és kiépült a fokozottan védett Rácskai-barlang bejárata is.

A fejlesztésre a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatóság és a Budavári Önkormányzat közösen nyert mintegy 369 millió forint támogatást a Közép-Magyarországi Operatív Programból - közölte az önkormányzat.

A munkák a budai Vár-barlang és a négy barlangnak nem minősülő üreg teljes körű 3D-s geodéziai felmérésével kezdődtek. Az eredmények pontosan megmutatták, hogy hol van szükség beavatkozásra, statikai megerősítésre. Ezáltal sikerült elhárítani a balesetveszélyt, amely már a felszínen lévő, a világörökséghez tartozó épületeket is fenyegette, valamint sikerült megakadályozni a barlang és az üregek állapotának további romlását.

A vízelvezetés és a természetes szellőztetés kialakításával, felújításával biztosították a barlangok, az üregek és az épített szerkezetek védelmét, az elektromos hálózat és a kiépített monitoring-rendszer a hatékony üzemeltetést és állagmegóvást szolgálja.

A bejáratokat szakszerűen lezárták, hogy senki se használhassa illegálisan a barlangokat, a felhalmozódott törmeléket, gombafertőzött és veszélyes faanyagot eltávolították az üregekből. Emellett olyan térinformatikai adatbázist hoztak létre, mely alapként szolgálhat különböző tudományos kutatásokhoz.

A természetvédelmi törvény módosításával 2008-ban a budavári barlangrendszer vagyonkezelői joga a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatóságához került. A budavári önkormányzat a parkkal közösen adott be uniós pályázatot a Budai Vár-barlang és a Rácskai-barlang állagmegóvó rekonstrukciója a barlangok élettelen természeti értékeinek védelme érdekében címmel, az elnyert támogatásról szóló szerződést 2010 nyarán írták alá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár