2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Svédország segítette a nácikat a 2. világháborúban

2012. június 8. 08:49

Svédország átadta vasútját a náci Németországnak a Norvégia elleni hadjárat kulcsfontosságú csatája, a narviki ütközet idején - olvasható egy új könyvben, amelyből az is kiderül, hogy a vonatok a több mint egymillió német katona és a felszerelés mellett norvégokat is szállítottak a németországi koncentrációs táborokba.

Fagyossá válhat a kapcsolat Svédország és Norvégia között ama könyv megjelenése után, amely azt állítja, hogy Stockholm segítette a nácik háborús erőfeszítéseit a második világháború idején, miközben a szomszédos skandináv államok a német csapatok ellen harcoltak.

Svédország semleges állam volt, Norvégia ellenben az egyik első olyan ország, amelyik megadta magát Hitlernek. Egy új könyv most azonban azt állítja, hogy a svédek hagyták, hogy a németek használják a svédországi vasútvonalakat emberek és utánpótlás szállítására a narviki csata idején – ahol egyébként a nácikat feltartóztatni igyekvő brit csapatok is állomásoztak.

Espen Eidum narviki újságíró három éven át tanulmányozta a német, norvég és svéd levéltári forrásokat; ezen idő alatt sikerült megtudnia, hogy a Harmadik Birodalom hogyan tudta a frontvonalba juttatnia a csapatokat és a felszerelést. A németeknek ezzel sikerült megfordítaniuk a csata menetét, amivel megkezdődött Norvégia okkupációja.

„A németek nagymértékben támaszkodtak a svéd vasútvonalakra. Ez a csata túlmutatott jelentőségén, sokkal jobban, mint azt eddig a történészek vélték” – fejtette ki Eidum Véres útvonal című könyvében. A könyvben arról is lehet olvasni, hogy 1940 októberében a svéd diplomaták hazudtak a londoni norvég emigráns kormány képviselőinek, s váltig állították, hogy nem engedélyezik a náciknak a svédországi vasutak használatát a katonák és felszerelések szállítására.

„A német külügyminiszter korábban behívatta a svéd nagykövetet, hogy informálja őt arról, hogy Adolf Hitler személyesen kért három, egyenként 30-40 lezárt kocsiból álló vonatot Svédországon keresztül Norvégia északi részébe. Hitler beosztottjai azt mondták a svédeknek, hogy a fronton rengeteg a sebesült, akiknek sürgősen orvosságot és ételt kell szállítani. A németek nem csináltak titkot abból, hogy a narviki csata megnyerése büszkeséggel töltené el Hitlert” – fogalmazott a történész.

A könyv szerint a vonatok nehéztüzérségi fegyvereket, légvédelmi ágyúkat, lőszert, valamint kommunikációs és egyéb felszerelést szállítottak. A vasúton norvégokat is küldtek Németországba, egyenesen a koncentrációs táborokba. A vonatok összesen 1,037,158 német katonát vittek Norvégiába Svédországon keresztül, mielőtt az erről kötött egyezmény 1943. augusztus 15-én le nem járt. Norvégia összesen tízezer embert veszített a második világháborúban, kétharmaduk polgári személy volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár