2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

A katonák féltékenységére játszottak a náci röplapok

2012. június 5. 14:46

A harci morált csökkenteni, rábírni a katonákat a dezertálásra - a náci propagandagépezet röplapokkal próbált volna nyugtalanságot szítani a szövetségesek között, egymásnak ugrasztva a katonákat, míg máskor a férfiak féltékenységére játszott rá. A várt eredmény elmaradt, az Egyesült Államok 16 millió katonájából alig 21 ezren dezertáltak.

A röplapokat az amerikai hadsereg Fort Leavenworth-i összhaderőnemi kutató könyvtára őrizte meg, s 1944 és 1945 között szórták szét a szövetséges csapatok között Olaszországban és Franciaországban, abban az időben, amikor a nácik kétségbeesetten küzdöttek azért, hogy megfordítsák a háború számukra végzetesen alakuló menetét.

A legtöbb röplap a katonák féltékenységére apellált. A The Girl You Left Behind (A lány, akit hátrahagytál) címet viselő irat például hosszasan ecseteli, hogy az otthon maradt lányoknak és asszonyoknak éppen valaki más okoz örömöt, miközben a fiatal férfiak és férjek Európában éppen harcolnak, Az írás célja egyértelmű volt: lelohasztani a harci kedvet és dezertálásra buzdítani a katonákat. Volt olyan is – ez a While You Are Away címet viseli –, amelyik a brit katonákat akarta összeugrasztani az amerikaiakkal, azt állítva, hogy az Egyesült Királyság területén állomásozó amerikai hadsereg tagjai brit nőkkel fekszenek össze.

A németek úgy gondolták, hogy akadnak olyanok is, akik inkább házi kedvencük bizonytalanná vált sorsa felett aggódnak, de máskor egyszerűen annyit közöltek velük: Roosevelt elnök hazudott. A nácik nagyvonalúan felajánlották, hogy a katonák vonuljanak hadifogolytáborokba, mivel azokban a genfi egyezmény sarkalatos pontjai érvényesek.

Ezek a röplapok azonban csak kevés hatást tudtak gyakorolni a brit és az amerikai hadseregre. Csupán 21 ezerre tehető azon amerikai katonák száma, akiket dezertálás miatt ítéltek el – az alatt a három és fél alatt, hogy az Egyesült Államok Pearl Harbor után hadviselő féllé vált, majd végigharcolta a világháborút. A szám különösen annak fényében kirívóan alacsony, hogy a világháború évei alatt összesen 16 millióan szolgáltak az Egyesült Államok hadseregében. A 21 ezer esetből 49 katonát ítéltek életfogytiglanra, s egy személyt végeztek ki.

További röplapok a gizmodo oldalán

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár