2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Sokkal több haláltábor volt Európában

2012. május 11. 12:30 MTI

A legújabb adatok szerint a második világháborúban mintegy kétszázzal több náci haláltábor és gettó működött Kelet-Európában, mint amennyit eddig holokausztkutatók tudni véltek - derül ki egy olyan amerikai enciklopédia-sorozat második kötetéből, amely a következő években a magyarországi vonatkozásokat is tartalmazni fogja.

A náci németek által végrehajtott tömegpusztítás történetének 13 évét fogja át a napokban publikált, Haláltáborok és gettók enciklopédiája 1933-1945 című kötet. Ez a második része annak a hétkötetesre tervezett sorozatnak, amely a náci Németországban, illetve a nácik által megszállt területeken a zsidók összegyűjtésére és tömeges kiirtására létrehozott "létesítményeket" térképezi fel, felhasználva a túlélők visszaemlékezéseit.

A washingtoni Holokauszt Emlékmúzeum összeállításában készült, május elején kiadott kötetben számos új részletre derül fény. A németek által a második világháborúban megszállt kelet-európai területeken a nácik több mint 1100 gettót hoztak létre, vagyis mintegy kétszázzal több náci haláltábor és gettó működött a térségben, mint amennyiről eddig tudni lehetett.

Lawrence Langer holokausztkutató, a Bostoni Simmons College nyugalmazott professzora szerint ha ez a kötet nem jelent volna meg, rengeteg információ merült volna feledésbe a tömegpusztításokról, amelyeket Lengyelországban, illetve a Szovjetunió nyugati részén (a mai Ukrajna, Belarusz vagy Litvánia földjén) követtek el.

A több mint kétezer oldalas enciklopédia összeállításához átfésülték a kommunizmus bukása után megnyitott kelet-európai levéltárak anyagait, és felkerestek eddig még meg nem szólaltatott szemtanúkat, holokauszttúlélőket ukrajnai vagy lengyelországi városokban és falvakban. Kegyetlen gyilkosságok, embertelen kínzások történetei elevenednek meg az enciklopédia lapjain. A visszaemlékezések mellett számos feljegyzés, lábjegyzet és gazdag bibliográfia segít eligazodni a vészkorszakról szóló ismeretek rengetegében.

A kiadói projekt további köteteiben azokról a táborokról és gettókról gyűjtik össze majd az információkat, amelyeket a németekkel szövetséges országok (Bulgária, a Vichy-féle Franciaország, Horvátország, Magyarország, Olaszország, Románia és Szlovákia) működtettek a második világháború idején.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár