2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

Tovább dúl a vita a világháborús szexrabszolgákról

2012. május 24. 09:32

Nem csitulnak az indulatok a japán hadsereg által "alkalmazott" koreai komforthölgyek ügye körül. Szöul a határokat feszegeti akkor, mikor a hetven évvel ezelőtti események előtt fejet hajtva sorra avatja az emléktáblákat és szobrokat. Japán nehezen tudja megemészteni a történteket.


Két japán delegáció is felkereste a múlt hónapban a New Jersey államban levő Palisades Parkot, majd azzal a meglepő kéréssel fordultak az amerikai tisztviselőkhöz, hogy távolítsák el a park területén található egyik emlékművet. A 2010-ben felavatott emléktábla azon – többségükben koreai – nőknek állít emléket, akiket komforthölgyekként, gyakorlatilag szexuális rabszolgáknak használták a japán katonák a második világháború idején.

A japán lobbi azonban balul, sőt visszafelé sült el, miután ismét feltépte a sebeket, s tovább mérgezte a két távol-keleti ország amúgy sem rózsás viszonyát. Az amerikaiak hallani sem akarnak a japán kérésről, Dél-Korea pedig azt tervezi, hogy még több emlékművet állít fel New Yorkban és Amerika-szerte. Az egyik kínai bevándorló, ma már a New York-i városi tanácsban dolgozó Peter Koo az egyik queensi utcát szeretné átkeresztelni, méltó emléket állítva a sokat szenvedett koreai nőknek.

A komforthölgyek miatt legutóbb decemberben csaptak magasra a hullámok Dél-Korea és Japán között. Ekkor egy bronzszobrot lepleztek le a dél-koreai fővárosban, Szöulban a japán nagykövetséghez közel. A japánok akkor is azt követelték, hogy haladéktalanul távolítsák el az alkotást.

A japán vezetők a maguk részéről lezártnak tekintik az ügyet, mivel a korábbi években többször is kifejezték sajnálatukat és elismerték felelősségüket, ráadásul az áldozatok megsegítésére egymilliárd dollárt különítettek el. A koreaiak azonban nem érik be ennyivel, mivel szerintük a kormánynak kellene kártérítést fizetnie, az alapot ugyanis magánpénzekből finanszírozzák.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár