2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

A kutya segítette a modern embert a neandervölgyi legyőzésében

2012. május 18. 09:01

A kutyák döntő szerepet játszottak abban, hogy a modern ember legyőzze riválisát, a neandervölgyi embert és meghódítsa Európát – állítja egy új kutatás.


Nem túlzás azt állítani, hogy az ember legjobb barátja a kutya, hiszen a négylábúak már 32 ezer éve is segítették gazdáikat: a vadászó-gyűjtögető életmódot folytató közösségek a kutyák segítségét vették igénybe a teherszállítás során, aminek következtében több energiát és időt tudtak fordítani az állatok leölésére.

Az ember és a kutya közötti kapcsolat akkor kezdett igazán megerősödni, amikor a neandervölgyi ember európai, 250 ezer éven át tartó dominanciája a végéhez közeledett. Tudósok egy csoportja ezért azt gondolja, hogy a kutya háziasítása lehetett az a döntő faktor, ami a neandervölgyiek kiszorításához vezetett.

A különböző emberi településeken végzett feltárások megerősítik a szoros relációt: a négylábúakat tisztelték őseink, fogaikat ékszerekként használták, a barlangrajzok pedig az őket ábrázoló képekkel voltak tele.

A kutyák – amelyek akkoriban akkorák voltak, mint egy mai, kifejlett németjuhász – elsősorban a hús-és egyéb készletek szállításában segédkeztek, az így megspórolt erőt aztán a modern ember a vadászatra fordíthatta. A kapcsolat kölcsönös előnyökkel kecsegetett, mivel a kutya "szolgálatáért" cserébe élelemben és melegben részesült, nem beszélve az emberek nyújtotta társaságról.

Pat Shipman, a Pennsylvaniai Állami Egyetem antropológusa úgy látja: az állatok nem véletlen szerepet játszottak az emberi evolúcióban, mint fogalmazott, „jelentős szerepet töltöttek be a folyamatban, ettől lettünk azok, akik”.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár