2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Pénzhiány miatt bezárták a sobibóri haláltábor múzeumát

2011. június 6. 10:31 MTI

Pénzhiány miatt június elsejével átmenetileg bezárták a látogatók előtt a kelet-lengyelországi, az ukrán határ mellett fekvő sobibóri egykori náci koncentrációs tábor helyén működő múzeumot - jelentette a lengyel sajtó. A múzeumban nem tartanak vezetéseket, és minden egyéb tevékenységet is beszüntettek.

A múzeum a szomszédos Wlodawa város regionális múzeumának fiókrészlegeként működött eddig. Évi költségvetése 1 millió zloty (68 millió forint) volt. A járási önkormányzat azonban ennek az összegnek csak kevesebb mint a felét tudja fizetni. A múlt év végéig a múzeum részesedett a kulturális minisztérium egyik támogatási programjából, de ez a program idén megszűnt.

A lengyel kulturális minisztériummal - amely 2012-ben átvenné a múzeum fenntartását - folytatott tárgyalások nem vezettek eredményre. Közben az alkalmazottak felét kénytelenek voltak elbocsátani. A múzeumnak évente 20 ezer látogatója volt. Piotr Kadlcik, a Lengyelországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke felháborítónak nevezte, hogy a pénzszűke miatt abba kellett hagyni a múzeumban folyó oktató-nevelő programot.

A megoldás az lehetne, ha a múzeumot állami intézménnyé alakítanák át, de húzódik az erre vonatkozó döntés. Egyelőre az az elképzelés körvonalazódik, hogy a másik, szintén a lublini vajdaságban található egykori haláltábor, Majdanek helyén működő múzeumban nyitnának egy külön sobibóri emlékhelyet. A tervek szerint 2012. január elsejétől a kulturális minisztérium égisze alatt megnyílhatna az önálló sobibóri múzeum.

Sobibór egyike volt a megszállt Lengyelország területén a hitleristák által létesített hat megsemmisítő tábornak. Gázkamráiban 1943 végéig mintegy 250 ezer lengyelországi, hollandiai, csehországi és egyéb megszállt európai országból deportált zsidót öltek meg. A tábor őrei közé tartozott John Demjanjuk, akit nemrég egy müncheni bíróság ötévi börtönre ítélt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár