2019. tél: Fagyos téli ütközetek

A húsfogyasztás volt az evolúció motorja

2012. április 25. 15:07

A húsevő emlősök agytérfogatának és táplálkozási szokásainak összehasonlítása után egy svéd kutatócsapat arra jutott, hogy a szoptatás idejét tekintve nincs különbség az ember és a vizsgálatba bevont állatok között. A megnövekedett húsfogyasztás nagy hatással volt az evolúcióra, miután az anyák egyre több gyermeket tudtak vállalni.


Amikor az ősember elkezdett húst enni, s megtanult vadászni, a magasabb minőségű étrend elterjedésének következtében a nők egyre korábban tudták elválasztani maguktól gyermekeiket, így még több utódnak adtak életet, ami a populáció növekedésének felgyorsulásához vezetett. A húsevés és az elválasztás idejének meggyorsítása közötti kapcsolatra a svédországi Lund Egyetem kutatói mutattak rá, miután hetven emlős agytérfogatát és táplálkozási szokásait hasonlították össze.

A vadászat elsajátítása az emberi evolúció egyik jelentős mozzanata volt. A vadászat megkövetelte az abban résztvevők közötti kommunikáció fejlődését, a tervezést valamint a különböző eszközök használatát, ami mind-mind gondolkodást igényelt. A húsnak az étrendbe való felvétele az agytérfogat növekedéséhez vezetett.

„Ezt már régóta tudjuk, de azt eddig senki nem mutatta ki, hogy milyen kapcsolat van a húsevés és a szoptatás ideje között. A húsevéssel ez és a következő gyermek vállalásáig tartó időszak lecsökkent, ami nagy hatással volt az emberi evolúcióra” – fejtette ki Elia Psouni, az egyetem munkatársa.

Psouni és társai matematikai számításokkal hasonlították össze közel hetven emlős táplálkozási szokását. Azok a fajok, amelyek energiaforrásuk legalább 20 százalékát húsból szerzik be, húsevőkként lettek kategorizálva. Ezek az állatok sokkal hamarabb – mikor az agytérfogat egy bizonyos méretet elér – szoknak le az anyatejről, mint a növényevők és mindenevők. A matematikai modell rámutatott, hogy az emberek ebben a tekintetben nem különböznek az emlősöktől: mindegyik húsevő faj – kezdve a kis termetű vadászmenyéttől, a mosómedvén át a nagyobb testű párducig és a bálnáig – ugyanis relatíve kevés ideig táplálja kicsinyeit anyatejjel.

2019. tél: Fagyos téli ütközetek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!