2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtervezte eszközeit a neandervölgyi

2012. február 3. 09:32

A University of Kent antropológusainak újonnan publikált kutatása tudományosan is alátámasztotta azt a régi elméletet, miszerint a korai ember ősei Afrikában, Nyugat-Ázsiában és Európában megtervezték kőeszközeiket.

Már több mint egy évszázaddal ezelőtt is kutatták antropológusok a kőkorszaki emberfajok (beleértve a neandervölgyi ember) által előállított eszközök jelentőségét. Ezeket a tárgyakat, amelyeket együttesen „Levalloisnak” nevezünk, több mint 300 ezer évvel ezelőtt is gyártották Európában, Nyugat-Ázsiában és Afrikában.

A Levallois-eszközöket a régészek egyfajta pikkelyesített kőeszközökként írták le: olyan, mint egy előkészített mag, amelyet szándékosan ilyen alakúra faragtak, és amelyekből speciálisan el lehetett távolítani a Levallois-pikkelyt. Ezek a pikkelyek már régóta gyanúsak a kutatóknak, mivel a legtöbb eszköz egységes mérettel és tulajdonságokkal rendelkezik. Az ilyen és ehhez hasonló elméleteket sokan ellentmondásosnak tartják, és az utóbbi évtizedben a kutatók kétségbe vonták, hogy a Levallois eszközök termelése tudatos tervezés eredménye, egyszóval mérnöki munka lenne.

Egy kísérleti tanulmány, amelyben mai eszközökkel próbáltak előteremteni több száz őskori eszközt, helyt ad az elképzelésnek, hogy a Levallois-pikkelyek valóban őskori mérnöki munkák eredményei. A kísérleti régészetnek a morfometriával való kombinálása, valamint a többváltozós statisztikai elemzés segítségével a kenti kutatók első alkalommal bizonyították be, hogy az előkészített magok egységes típusából előállított pikkelyek lényegesen jobban hasonlítanak egymásra.

Dr. Metin Eren szerint „minél többet kell megtudunk a neandervölgyiek és kortársaik szerszámkészítési technikáiról, hogy megérthessük őket. A kifinomult szerszámkészítés azt jelzi számunkra, hogy a kognitív képességeik nagyon hasonlítottak a miénkre.”

Az emberi evolúció egyik legismertebb kutatója, Stephen Lycett a következőt mondta: „a mobilitás fontos tényező volt minden vadászó-gyűjtögető életmódot folytató populáció számára. Mivel a vadászó-gyűjtögetők számos fix eszközt hordoztak maguknál, fontossá vált, hogy az eszközeik hasznossága relatívabb legyen a súlyukhoz képest. Az új elemzések kimutatták, hogy a Levallois-pikkelyek optimalizálták hasznosságukat, ellentétben más eszközökkel.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár