2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A történelem híres kéjnői

2012. április 10. 12:21

A történelem folyamán a gyengébbik nem, felhasználva belső és külső adottságait, nem egy esetben rendkívül nagy befolyást tudott gyakorolni a főként férfiak által dominált politikára, de akár a háborúk menetére is. Theodóra bizánci császárné a világ akkori legnagyobb birodalmának, a Kelet-Római Birodalom első emberének volt a felesége és egyben támasza. De ott van Madame Du Barry vagy Nell Gwyn esete, akik a francia, illetve az angol udvarba kerülve borzolták fel a „tisztes udvariak” kedélyeit, az erotikus távol-keleti táncok avatott szakértője, Mata Hari pedig az első világháborúban kémkedett a németeknek.

Aszpászia

A Milétoszon született Aszpászia (i.e. 480-400) leginkább arról híres (vagy inkább hírhedt), hogy hatalmas befolyással rendelkezett az athéni városállam egyik legfőbb politikai vezetője, Periklész felett. Életének pontos részleteiről azonban sajnos nagyon keveset tudunk. Annyi azonban bizonyos, hogy felnőttként már Athénban élt, és Periklész révén beleszólhatott az athéni napi politikába. Platón, Arisztophanész, Xenophón és más szerzők is megemlítik munkáikban.

Az ókori írók szerint Aszpászia egy bordély fenntartója és maga is kéjnő volt, bár ezeket a beszámolókat a történészek közül sokan vitatják, arra hivatkozva, hogy a legtöbb történetírónak érdeke volt Periklész besározása. Egyes kutatók megkérdőjelezik a történeti hagyományt, miszerint Aszpászia hetéra vagy kurtizán lett volna, és úgy gondolják, hogy valójában az athéni államférfi törvényes felesége lehetett a hölgy. Aszpásziának született egy fia Periklésztől, aki később a görög város katonai vezetője lett, majd az arginusae-i csatát követően kivégezték. A hagyomány szerint Periklész halála után egy másik athéni politikai vezető, Lüsziklész szeretőjévé vált.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár