2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
ITT támogathatsz bennünket

Winkie, a világháború postagalamb hőse

2012. február 27. 11:28

Hősnek kijáró fogadtatásban részesült az a postagalamb, amely hetven évvel ezelőtt, a második világháború idején négy brit életét is megmentette.

1942. február 23-án a Royal Air Force egyik Bristol Beaufort torpedóvetőgépe ellenséges tűzbe keveredett, s miután „halálos” találatot kapott, kényszerleszállást végzett az Északi-tengeren. A fagyos vízben minimálisra csökkent a szerencsétlenül járó négy brit túlélési esélye, mivel a rádión keresztül nem sikerült pontosan meghatározniuk a koordinátákat.

Mikor a repülőgép süllyedni kezdett, a legénység egyik tagjának mentő ötlete támadt, szabadon engedték a Winkie névre „hallgató” postagalambjukat, hogy az visszarepüljön Broughty Ferrybe, majd értesítse a légibázison szolgálókat.

Winkie 180 kilométer repülés után sikeresen megérkezett; gazdája, George Ross pillantotta meg először a kimerült madarat, amelynek tollazatát vastagon olaj borította. Ross azonnal értesítette a fife-i légibázis személyzetét. Ugyan a galamb nem vitt magával üzenetet, mégis ki tudták számolni a repülőgép helyét a felszállás és a galamb érkezési idejéből; utóbbihoz a szélirány és az olaj nyújtott segítséget.

A mentőakció végül sikerrel zárult, a legénységet 15 perc alatt kimentették a fagyos vízből. Egy évvel később Winkie az első olyan állat lett, amely megkapta az állatok Viktória keresztjének is nevezett Dickin Medált. Eddig több mint hatvan állat részesült az elismerésben, a többi közt 18 kutya, három ló és egy macska. Az abszolút bajnokok azonban kétségkívül a galambok: eddig 32-en kaptak medált, mindannyian 1943 és 1949 között.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár