Hitler elfeledett szövetségesei

Gondolatok a Halott könyvtárból

2012. március 21. 17:36

A Halott könyvtár kísérlet a magyar könyvtárak 1989 óta olvasatlan állományának modellezésére. Az OSA kiállításán ötezer olyan könyvet vehet kézbe a látogató, amelyet 1989 óta senki sem kölcsönzött ki.


A válogatásban csak 1945 és 1989 között, Magyarországon, magyar nyelven megjelent, általános érdeklődésre számot tartó könyvek szerepelnek.

Az OSA Archivum több kiállításon foglalkozott már a megőrzés, rendszerezés, gyűjtés, megosztás témakörével. Ezrével használt fel olvasatlan könyveket különféle projektekben. A Halott könyvtár ezt a sorozatot szeretné folytatni.

A kiállítás egy könyvtárinstalláció, ahol a látogatót minden egy fiókkönyvtárra emlékezteti. A 300 négyzetméteres teret könyvespolcok uralják, a könyvek az eredeti könyvtári tematika szerint vannak rendezve, kezdve a műszaki és mezőgazdasági munkáktól, az ifjúsági és művészeti könyveken át a szépirodalomig. Az egyetlen különbség egy hagyományos könyvtár és a Halott könyvtár között az, hogy itt csak olvasatlan, 1989 (vagy még régebb) óta ki nem kölcsönzött könyvek vannak. Aki ide belép, azzal a különös érzéssel veheti kezébe a könyveket, hogy évtizedek óta ő az első olvasójuk.

Az OSA szeretné, ha a Halott könyvtár inspirációt adna a könyvtárról, az információ megőrzéséről és újrafelhasználásáról folyó közgondolkodásnak, az olvasóknak pedig az újra fölfedezésnek azt a páratlan élményét nyújtaná, hogy több ezer feledésre ítélt könyv közül válogathatnak, olvashatnak.

Az archívum munkatársai köszönetet mond az ELTE Egyetemi Könyvtár vezetőinek és munkatársainak, hogy a mintavételhez rendelkezésükre bocsátották hatalmas gyűjteményüket és nem csak lehetővé tették a válogatást, de tanácsaikkal folyamatosan segítették munkájukat.

A kiállítás megtekinthető 2012. április 22-ig, hétfő kivételével minden nap 10 és 18 óra között. A Halott könyvtár ingyenesen látogatható.

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!