2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A dualizmus technikai vívmányai

2012. március 20. 19:08

Kipróbálható csőposta, telefonhírmondó és virtuális realitás - a 19. és a 21. század csúcstechnikái együtt, működésben láthatók a „Szabad a pálya” című időszaki kiállításon a Közlekedési Múzeumban, amely a 19. század utolsó harmadába repíti vissza a látogatót, megmutatva Magyarország 1867. és 1914. közötti közel fél évszázadának technikai vívmányait, újításait, és képet ad nemcsak a kor nagy ívű gazdasági fejlődéséről, hanem a korabeli mindennapokról is.

A „boldog békeidők” korszaka, azaz a dualizmus 50 éve alatt elkészült a 22 ezer kilométeres vasúthálózat, hidak, közutak épültek. Pest, Buda és Óbuda egyesülése után világvárossá fejlődött Budapest, ahol átadták a Budavári Siklót és a Svábhegyi Fogaskerekű Vasutat, megépült a kontinens első földalatti vasútja, megnyílt a világ legnagyobb nyílású lánchídja az Erzsébet híd - a 21. század elején is jórészt azt az infrastruktúrát használjuk, amit e korszak létrehozott.

A mai szemmel hihetetlennek tűnő fejlődés egyes pillanatait eleveníti fel a „Szabad a pálya” című időszaki kiállítás, olyan magyar műszaki találmányokat bemutatva, mint a Csonka János-Bánki Donát által megalkotott porlasztó, Puskás Tivadar telefonhírmondója, Bláthy– Zipernowsky– Déri mérnökhármas transzformátora, vagy a világ első villanyórája (fogyasztásmérője).

A kiállítás egyik leglátványosabb eleme a több tonnás, 3 méter hosszú és 3 méter széles, 112 éves, főként a cséplőgépek energiaellátására használt lokomobil, amely a mezőgazdaság gépesítésének legjelentősebb eszköze volt. A nyitókép a látogatókat átvezeti a gépműhelybe, ezzel azt az átmenetet szemlélteti, amely az alapvetően mezőgazdasági jellegű ország ipari felzárkózását jelentette.
Magyarország vidéki városainak 19. századi közlekedési fejlődését a legmodernebb 21. századi eszközökkel - az augmented reality módszer alkalmazásával - mutatják be, ahol a látogató saját okostelefonjával, vagy a kihelyezett tablet-ek segítségével kaphat bővebb információt.

A múzeum két szintjén kialakított kiállítás a 19. században népszerű ipari-és világkiállítások hangulatát idézi. „Pavilonszerűen” mutatja be a mezőgazdaság, az ipar, a közlekedés és a távközlés témaköreit, valamint betekintést enged a hétköznapi munkáslakásba, egy polgári ebédlőbe, vagy épp az orfeumba.

A dualizmus technikatörténetét bemutató kiállításhoz közel egy éves nyitvatartási ideje alatt számos program kapcsolódik majd, amelyekből egyebek mellett kiderül, milyen lehetett egy korabeli nagypolgári utazás az Al-Dunán, hogyan tartották az ünnepeket a polgári családokban, vagy milyen lehetett egy munkáscsalád karácsonya.

A kiállítás előre láthatóan 2012 végéig látható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár