2023.ősz különszám: 33 női sors a magyar történelemből
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Harc a Harcom körül

2012. március 19. 15:32

A brit kiadó megfogadta, hogy addig küzd, amíg meg nem másítják a müncheni bíróságnak a Mein Kampf egyes részleteinek publikálására vonatkozó elutasító döntését.

Peter McGee januárban folyóiratában (Zeitungszeugen) egy16 oldalas brosúrát tett volna közzé, amely a Hitler börtönévei alatt íródott műből és neves történészek által írt kritikai kommentárokból állt volna össze. A müncheni regionális bíróság viszont a múlt héten úgy döntött, hogy továbbra is érvényben marad az a korábbi bírósági döntés, miszerint McGee nem adhatja ki a vitatott megítélésű művet.

A bíróság ítéletében úgy fogalmazott, hogy a szöveg idézésének joga nem jelent egyet a mű publikálásával. McGee újságírói kérdésre válaszolva elmondta: tiszteletben tartja a bíróság döntését, de küzdeni a fog. A The Unreadable Book (Az olvashatatlan könyv) című különszámmal előrukkoló kiadótulajdonos úgy fogalmazott, hogy nem a szenzációkeltés, sokkal inkább a szöveg demisztifikálása lett volna a célja a publikálással.

Az azonban biztosra vehető, hogy – ellentétben a különszám szokatlanul csendes fogadtatásától – a vita előbb-utóbb elindul, mert 70 évvel a Führer halála után lejár a könyv szerzői jogi védettsége, így 2016. január 1-től mindenki számára elérhetővé válik. A Mein Kampf kiadását egyébként nem tiltják a német törvények, de Bajorország mindeddig elzárkózott az írás közreadásának engedélyezésétől.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. ősz: Életüket és vérüket
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár