A vörösterror 133 napja

Tovább pusztulnak a riacei bronzszobrok

2012. március 5. 13:40 MTI

Újabb ókori kincset hagynak pusztulni Olaszországban - számolt be egy olasz lap a riacei bronzszobrok hányattatott sorsáról. A világ talán legszebb ókori bronzszobrai a dél-olaszországi Calabria tartományi hivatalának folyosóján várnak arra, hogy múzeumban állítsák ki őket.


Három éve nem látni a riacei bronzszobrokat, ezért a Corriere della Sera című lap a két ókori alkotás nyomába eredt. Az időszámítás előtti 5. századra datált bronzszobrokat a napilap újságírói Reggio Calabria régészeti múzeuma helyett a székváros közigazgatási hivatalaiban találták meg a földre fektetve.

A régészek és művészettörténészek szerint mitológiai alakokat vagy ókori sportolókat ábrázoló két méter magas szobrok 2009 óta arra várnak, hogy megépítsék a külön a számukra tervezett múzeumot, amelynek a tervek szerint idén március közepén kellett volna megnyílnia. A Magna Grecia nevű, több mint húsz millió euróba kerülő múzeum azonban még fel sem épült.

A bronzszobrokat egy búvár fedezte fel 1972-ben a calabriai Riace partjainál. Restaurálásuk után 1980-ban Firenzében és Rómában állították ki őket és egymillió látogató volt rájuk kíváncsi. Azóta Reggio Calabria őrzi a kincseket, amelyeket soha egyetlen egy olasz vagy külföldi múzeumnak sem adtak kölcsön. Reggio Calabria múzeumában évente kevesebb mint hatvanezer fizető látogató látta a szobrokat - írta a Corriere.

Az újság hozzátette, hogy az egész világ látni szeretné őket, ehelyett a riacei szobrok mindenkitől elzárva egy irodában porosodnak.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!