2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Előítélet-mentesen az eurázsiai nomádokról

2012. február 28. 12:47

Sokkal bonyolultabb volt az ősi nomádok társadalmi és gazdasági rendszere, mint ahogyan azt az erről folyó diskurzusok ábrázolják - írja egy amerikai antropológus.

Az ősi eurázsiai nomádokat általában úgy képzeljük el, mint akik egész nap lóháton ültek, s banditák módjára, gyorsaságukat és katonai képességüket kamatoztatva folyamatosan borsot törtek a kínaiak, a perzsák és a görögök orra alá. Jóllehet néhány történelmi feljegyzés alátámasztja ezen elméletet, a Michael Frachetti (Washingtoni Egyetem, St. Louis) által a Current Anthropology februári számába írt tanulmány jóval árnyaltabb képet fest a nomádok homogén társadalmáról és részletesen bemutatja a többi civilizációra gyakorolt hatásukat.

Frachetti azt írja, hogy a nomádok különböző gazdasági metódusokat sajátítottak el Eurázsia sztyeppéin és hegyeiben, s az őskor egyik legkorábbi és legkiterjedtebb interakciós hálózatát építették ki. Ennek modellje – amelyet Frachetti körmönfontan változatos intézményi komplexitásnak nevez – leírja, hogy a kis társadalmak közötti "intézmények" milyen nagy befolyással voltak a nagy gazdaságok fejlődésére és azok hogyan formálták a birodalmakat vagy államokat.

I.e. 3500 körül az eurázsiai sztyeppéket állattartó gazdaságok uralták. Néhány régióban ezek a közösségek először háziasították és ülték meg a lovakat. Az ezt követő két évezredben a sztyeppei nomádok innovatív megoldásokkal rukkoltak elő: szekér, domesztikált ló, fejlett bronzművesség – csak hogy néhányat említsünk. Ezek aztán elterjedtek Belső-Ázsia hegyvidéki és sivatagos részein, és hatással voltak a kínai, a mezopotámiai, az iráni és az indus-völgyi civilizációra is – írja a kutató.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár