2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Százéves Debrecen egyetlen art mozija

2012. január 27. 14:38 MTI

100 éves a debreceni Apolló mozi, a város egyetlen art mozija; a jubileumi év megnyitójaként csütörtökön bemutatták Zoltai Károly Debrecen című filmjét, előtte a mozi előcsarnokában megnyitották a legendás operatőr Egy tudósító naplójából című fotókiállítását.

Zoltai Károly 23 évig, 1972 és 1995 között volt a Magyar Televízió TV Híradójának tudósító-operatőre. Előbb Debrecenből és környékéről, 1979 és 1983, majd 1991 és 1995 között Moszkvából tudósított.
Bényei József költő, újságíró a kiállítás megnyitója kapcsán arról beszélt, hogy "tudósítónak lenni hősies vállalkozás". "Hősies vállalkozás, mert vállalni kell az egyszer Deák Ferenc által kimondott törvényt: nem szabad hazudni" - mondta.

Hozzátette: Zoltai Károly képei egyszerre kordokumentumok és művészeti alkotások, amelyek középpontjában mindig az ember áll, legyen az politikus, gyerek, vagy idős ember, hortobágyi pásztor, vagy mongol földműves.

Szentei Tamás, a debreceni polgármesteri hivatal kulturális osztályvezetője az alkotó személyes hangú méltatása után a százéves mozi kapcsán fontosnak nevezte "megőrizni ezt az évszázados értéket". Az év folyamán számos filmbemutató helyszíne lesz az Apolló mozi; egyebek között itt mutatják be először Szabó Magda Az ajtó című könyvének filmváltozatát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár