2023.ősz különszám: 33 női sors a magyar történelemből
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Világörökség lehet Torockó

2012. február 3. 16:11 MTI

A román kulturális minisztérium felterjesztette az UNESCO világörökségi jegyzékének várományosi listájára az erdélyi Torockót, a Kárpát-medence legépebben és leghitelesebben fennmaradt népi építészeti együtteseként - közölte a román tárca.

A Kelemen Hunor által vezetett minisztérium Erdélyből elsőként terjesztette fel Torockót az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) várólistájára. Torockó (Rimetea) a dél-erdélyi Fehér megyéhez tartozik.

A szaktárca már korábban felterjesztette Torockót a román nemzeti listára, most újabb lépés történt, Románia az UNESCO világörökségi várományosi listára javasolta az erdélyi települést, amelynek elismerését a magyarországi Hollókő település kiterjesztéseként javasoljuk - mondta Hegedüs Csilla, a bukaresti kulturális miniszter műemlékvédelmi ügyekkel foglalkozó tanácsadója.

A tanácsadó tájékoztatása szerint az UNESCO elfogadja az államok javaslatait, azt önmagában nem kell jóváhagyni, így a dokumentációt várhatóan 2013-ban kell beterjeszteni, az UNESCO világörökségi bizottsága pedig majd ezt követően dönt arról, Torockó is része lesz-e a világörökségnek.

Kelemen Hunor elképzelése szerint Torockót olyan külföldi partnerrel társítanák, amely már kivívta magának a nemzetközi rangot, ezért esett a választás a magyarországi Hollókő településre. A miniszter úgy látja, Romániának kevés az esélye arra, hogy új helyet szerezzen a jegyzéken, mivel a nemzetközi szervezet egyensúlyt kíván teremteni Európa, Afrika, valamint Ázsia között.

Hollókő és Torockó önkormányzata, valamint a két ország illetékes miniszterei már tavaly tárgyalásokat folytattak a társult jelölésről. Torockó nemzetközi fontosságú építészeti és kulturális értékeit megvizsgálva adódott a szakmai következtetés, hogy Hollókő Ófaluval együtt olyan csoportot képeznek, amelyet összeköt számos kulturális és építészeti elem. A világörökségi bizottság ösztönzi a különböző uniós tagországok közös helyszíneiből álló csoportok jelölését - olvasható a román minisztérium közleményében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. ősz: Életüket és vérüket
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár