Legendás apák és fiúk

Mentőakció a Láng Gépgyárból

2012. január 2. 15:32

Technikatörténetünk értékei várnak megóvásra a felrobbantásra váró épületben - írja az iho.hu


Az internetes fórumokon mozgalom indult a budapesti Láng Gépgyár terveinek, műszaki iratainak a megmentésére. A szervezők javarészt azok a lelkes önkéntesek, akik a ferihegyi skanzenban újjávarázsolták az ott lévő Il-14-est - számolt be az Indóház Közlekedési Lap- és Könyvkiadó online közlekedési, környezetvédelmi és utazási hírportálja, az iho.hu

A mintegy 100 esztendő során felgyűlt dokumentumok, rajzok egy olyan épületnek a pincéjében vannak, amelyet január közepén lebontanak majd felrobbantanak. Az iratanyag viszont a magyar technikatörténet hihetetlenül értékes része, más iparágak emlékei mellett közlekedés- és repüléstörténeti kuriózumok is rejlenek a dokumentumok között.

Egy alkalommal már sikerült komoly mennyiségű iratot kiszállítani egy az esztergomi repülőtérnél lévő raktárba, de a következő napokban kellene megmenteni az anyag javát. A szervezők azt kérik, hogy akik részt tudnának venni az egyébként nem nehéz, de terjedelmes papírok felhozatalában és elszállításában, január 4-én szerdán reggel 8-tól jöjjenek a Láng Gépgyár, most Alstom bejáratához, ahol a portán be fogják engedni a mentőakció résztvevőit; kocsival a Vizafogó utca felől lesz szabad a bejárás, gyalog a Forgách utcánál érdemes leszállni a metróról.

A szervezők kérnek minden segíteni tudó és akaró repülőbarátot, technikabarátot, hogy jöjjön és hozzon magával még egy-két embert. Az anyag mennyiségének ismeretében valószínű, hogy a következő nap, csütörtökön is folytatódik az akció, de ez véglegesen csak szerdán, január 4-én derül ki.

2018. ősz: Legendás apák és fiúk
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!