2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A lehetőségek országa: polgárosodás a 19. századi Magyarországon

2010. június 17. 10:49

A Nemzeti Kulturális Alap 2010-ben két éves átfogó programot indított "A Felemelő Század" címmel. A program, mely a 19. század művészeti, kulturális, művelődési, intézményi és társadalmi értékeit helyezi a középpontba, a Múzeumok Éjszakáján a Magyar Nemzeti Múzeumban indul útjára egy egynapos kamarakiállítás bemutatásával.

Az egyedülálló kezdeményezés a múzeumi, zenei, irodalmi, építészeti és közművelődési programok sorával tiszteleg a 19. század sikerei, vívmányai előtt, egyúttal üzen a 21. századnak. Olyan - ma is örök érvényű - értékekre mutat rá, mint a szabadság, nemzet és haza, polgárosodás, együttműködés.

A program részeként 2010. június 19-én egy közel egy éves vándorkiállítás indul útjára. "A lehetőségek országa - Polgárosodás a 19. századi Magyarországon" kiállítás-sorozat a "polgár" fogalmat helyezi a középpontba. Polgár, polgárság - e fogalmakat különösen sokat halljuk és használjuk a rendszerváltozás óta. De vajon tudjuk-e, miről is van szó, mit jelentenek? Hogyan alakult ki az a fontos szerep, amelyet a polgárság betöltött az ipar, kereskedelem, a tudományok, a kultúra, a közélet terén? Ezt a folyamatot hat dinasztikus történeten keresztül mutatja be a kiállítás-sorozat.

A minden állomáson bemutatásra kerülő anyagokból megismerhetjük "egy hungarikum születését" (Fischer Mór és családja), "a magyar ipar úttörőit" (Ganz Ábraházm, Mechwart András), "a magyar orvostudomány megteremtőit" (a Korányi család), "az Aranyembert" (Sina György és Simon). Tiszteleghetünk "a nemzeti zene megteremtői" előtt (Rózsavölgyi Márk, Bihari János), valamint művészsorsokon keresztül figyelhetjük meg a polgárság önmegvalósítását (Jókai Mór, Barabás Miklós, Borsos József).

A vándorló anyaghoz minden helyszínen egy-egy "helyi történet" kapcsolódik. Az első tárlaton, mely 2010. június 19-én nyílik Salgótarjánban, a Nógrádi Történeti Múzeumban (Salgótarján, Múzeum tér 2.) Komjáthy Jenő és Csontváry Kosztka Tivadar családtörténetével ismerkedhetünk. A vándorkiállítás következő állomásain - Nagycenk, Békéscsaba, Nagyvárad, Nyíregyháza, Kassa, Zalaegerszeg - újabb és újabb híres családok "csatlakoznak" a történethez.

A teljes kiállítás-sorozatot múzeumpedagógiai és közönség-programok kísérik. A megnyitóval együtt június 19-től elérhető honlapra pedig akár saját személyes 19. századi családtörténetüket is feltölthetik az érdeklődők, együtt írhatják a kiállítás-szervezőkkel a magyar polgárság történetét. A tervek szerint az esemény-sorozatot jövő tavasszal egy nagyszabású, minden addig bemutatott anyagot felvonultató tárlat zárja a Magyar Nemzeti Múzeumban.

A kiállítás nyitó rendezvénye is a Magyar Nemzeti Múzeumhoz köthető, ahol a Múzeumok Éjszakája részeként - 2010. június 19-én - a Díszteremben egynapos kamarakiállítás nyílik "A Felemelő Század" tiszteletére. A Díszteremben a vándorkiállítás anyagából tekinthetnek meg válogatást az érdeklődők a Soproni Múzeum különleges Széchenyi István relikviáiból, melyeket még sosem láthatott a budapesti közönség. A tárlat személyes tárgyakat is felvonultat; a gróf névjegyét, sapkáját, tintatartóját és szivartárcáját is megtekintheti a közönség. A különleges, egynapos tárlat csak a Múzeumok Éjszakáján látogatható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár