2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Forrest Gump és a Bambi a filmes örökségek között

2011. december 28. 14:52 MTI

A Tom Hanks főszereplésével készült Forrest Gump és Bambi, valamint a filmgyártás hőskorából származó alkotások mellett modern klasszikusok is az amerikai filmes örökség listájára kerültek. A lista idén is 25 játék- és dokumentumfilmmel bővült.

A washingtoni Kongresszusi Könyvtár szerdán hozta nyilvánosságra a kiválasztott filmek listáját, amelyen többek közt az Anthony Hopkins és Jodie Foster főszereplésével készült thriller, A bárányok hallgatnak című is szerepel.

Filmes örökséggé nyilvánították a The Cry of the Children, illetve A Cure for Pokeritis című 1912-es némafilmeket. Előbbi az első világháborút megelőző munkareform-mozgalmakról szól, az utóbbi különlegessége, hogy a filmipar első komikus csillaga, John Bunny látható benne. A némafilm korszakából, 1921-ből való Charlie Chaplin első egészestés játékfilmje, A Kölyök, amely szintén szerepel a listán.

A filmregiszterről szóló törvény értelmében a Kongresszusi Könyvtár évente 25 olyan művet nevez meg, amely "kulturálisan, történelmileg és esztétikailag" jelentős, ezért a filmes örökség részévé válhat. Idén 2228 filmet jelöltek a címre. A kiválasztott alkotások az amerikai kultúrára gyakorolt, hosszan tartó jelentőségük miatt érdemelték ki az elismerést - fogalmazott a könyvtár vezetője, Hames H. Billington közleményében. Az alkotásokat szakemberek veszik kézbe, hogy megóvják a jövő generációinak.

Sally Field duplán örülhetett idén: az Oscar-díjas színésznő Forrest Gump című filmje mellett a főszereplésével készült 1979-es Norma Rae című dráma is felkerült a listára. Sally Field épp az iskolázatlan egyedülálló anya szerepében nyújtott alakításával érdemelte ki az Oscar-szobrocskát.

Filmes örökség lett a Disney 1942-es klasszikusa, a Bambi, a második világháború utáni - 1953-as - noir-film, a Búcsúlevél. A listán szerepel továbbá a Világok harca eredeti, szintén 1953-ban készült verziója, a Porgy és Bess, az 1988-as Mutasd meg, ki vagy című dráma Edward James Olmos főszereplésével, valamint John Ford westernje, A tűzparipa 1924-ből.

A listán kevésbé ismert, ám művészi szempontok alapján kiemelkedő filmek is helyet kaptak. Ilyen például A Computer Animated Hand című 1972-es munka, amely mindössze egy perces. Alkotója Ed Catmull, a Pixar stúdió társalapítója. Ez az 3D-s komputer-animáció egyik legkorábbi példája.

Dokumentumfilmek is bekerültek a regiszterbe, ezek között van a Crisis: Behind a Presidential Commitment című, amely Goerge Wallace alabamai kormányzó és John F. Kennedy elnök szembenállásáról szól a polgárjogi harcok közepette. A kormányzó meg akarta akadályozni, hogy két fekete bőrű fiatal bekerüljön az Alabamai Egyetem hallgatóinak sorába. A Growing Up Female című 1971-es dokumentumfilm pedig az egyik első, amely a nőmozgalom munkájaként született. Kiválasztották a The Negro Soldier című alkotást is, a Frank Capra produceri munkáját dicsérő alkotás a feketéknek az amerikai nemzet háborúiban tanúsított hősiességéről szól.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár