2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kritika a Vaslady-nek

2011. december 21. 08:38 The Daily Telegraph

A Margarat Thatcher életét bemutató, hamarosan a magyarországi mozikban is látható Vaslady című filmet kritizálta a brit miniszterelnökről könyvet író történész.

A Vasladyt alakító színésznőt, Meryl Streepet máris Oscar-esélyesként emlegetik, maga az alkotás azonban nem várt helyről kapott kritikát, ugyanis legutóbb az a John Campbell fogalmazta meg aggályait, akinek könyvén a film alapszik.

„A többi ilyen jellegű filmhez hasonlóan ez az alkotás is szimplifikálja az eseményeket, s úgy ábrázolja a főszereplőt, mint aki egy hatalmas egyéniség, és küzd minden ellen, ami rossz, mintha csak ő lenne egyedül” – így Campbell, aki végig tanácsaival segítette az alkotók munkáját, s egy rövid epizódszerepben maga is felbukkan a filmben.

„Thatcher nem bízik a kollégáiban, például Geoffrey Howe-ban, de másban sem. Nincs sok férfi szereplő a filmben, ezért nem tudjuk meg az igazságot. Ehelyett azt látjuk, mintha ő kényszerítette volna térdre a Szovjetuniót. Ez a történelem leegyszerűsítése, túlságosan is ő van a középpontban.

A filmben nem osztottak lapokat a férfiaknak, különösen nem Howe-nak. Úgy tűnik, mintha nem lett volna fontos szerepe, inkább karikatúrát csináltak belőle, egy gyenge teddy mackót. Nem becsülik meg eléggé, pedig ő volt a pénzügyminiszter” – fogalmazott Campbell, aki azért összességében elismeréssel szólt a filmről.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár