2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Év végén mutatják be Meryl Streep Vaslady-filmjét

2011. november 15. 14:29 MTI

Az Egyesült Államokban december 30-án, Nagy-Britanniában pedig január 6-án mutatják be a Margaret Thatcher volt brit miniszterelnökről, a Vasladyről szóló drámát, amelyben Meryl Streep alakítja a főszerepet. A film plakátját a színésznő leplezte le Londonban.

Az Oscar-díjas amerikai filmcsillag hétfőn mutatta be a nagyközönségnek a politikai-életrajzi alkotást népszerűsítő plakátot. A filmből készült előzetes már elérhető a világhálón, egy korai kritikában máris "lenyűgözőnek" írták le az alkotást.

Egy évvel ezelőtt, amikor a forgatókönyv részletei napvilágra kerültek, Margaret Thatcher gyerekei felháborodásuknak adtak hangot a brit sajtó által idézett mondatokban. Kétségek merültek fel azt illetően is, hogy vajon helyes-e, hogy amerikai színésznő alakítja a brit politika egyik kiemelkedő figuráját, a szigetország 1979 és 1990 közötti miniszterelnökét.

A The Iron Lady (A Vaslady) című film az idősödő Margaret Thatchert mutatja be, amint visszatekint pályája csúcsaira, illetve mélypontjaira és számba veszi azt a személyes árat, amelyet a hatalomért fizetett. A plakát leleplezésén Phyllida Lloyd rendező is jelen volt. Lloyd és Streep már korábban is dolgozott együtt a Mamma mia! című sikerfilmben.

A színésznő úgy fogalmazott, ez a szerep volt a legnagyobb eddigi pályafutása során. "Sokat kivett belőlem, de megtiszteltetés volt őt alakítani. Tényleg" - mondta. "Egyike volt azoknak a ritka alkalmaknak, amikor hálát adtam azért, hogy színész vagyok és hálás voltam azért a privilégiumért, hogy mély empátiával tudok tekinteni egy életre" - fogalmazott.

Meryl Streep elmondta, bár a thatcheri politika sok elemével nem értett egyet, úgy véli, a konzervatív politikus hitt ezekben és mély meggyőződéséből fakadtak. Várakozások szerint a film "forró téma" lesz az elkövetkező hetekben a szigetországban, ahol Thatcher még mindig megosztó alakja a közéletnek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár