Hitler elfeledett szövetségesei

Jelentős kőkori tábort találtak Nagy-Britanniában

2011. december 14. 11:49

Négyezer éves kőkori tábor maradványait tárják fel régészek Staffordshire-ben. A nyomokra egy férfi talált rá kutyasétáltatás közben.


Roger Hall éppen Cannock Woodnál (Staffordshire) sétáltatta négylábúját, mikor hirtelen érdekes formájú kövekre lett figyelmes. Az archeológusok később azonosították a leleteket, amelyekről kiderült, hogy kovakődarabok, s négyezer éve voltak használatban. Ha a felfedezést a további tudományos kutatások megerősítik, akkor kijelenthető, hogy ez a szigetország középső részének első neolitikum kori tábora.

Roger Knowles, a Council for British Archaeology munkatársa szerint a tábor kapcsolatot jelenthet a vadászó-gyűjtögető életmódot folytató és a letelepedett ember között. „Ez lehet az utóbbi évtizedek legjelentősebb felfedezése. Korábban ugyan találtunk kőkori tárgyakat – kőeszközöket, fegyvereket, sírokat –, de komplett települést még soha. Nagyon érdekes” – így Knowles, aki már értesítette is a Staffordshire-i Megyei Tanács régészeit.

A terület teljes feltárására még várni kell, de néhány dologra már lehet következtetni. Knowles szerint nem élhetett nagyszámú közösség a tábor helyén – néhány családról lehet szó –, az emberek nádfedeles házakban laktak, s fából készített barikáddal vették magukat körül.

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!