2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Elkezdődött a Walesa-film forgatása

2011. november 25. 13:12 MTI

Andrzej Wajda rendezésében elkezdődött csütörtökön a Lech Walesa életéről szóló film forgatása Lengyelországban.

"Nem akarom, de kell" - idézte a 85 esztendős Oscar-díjas lengyel rendező Walesa híres mondatát, amely akkor hangzott el, mikor az egykori villanyszerelőből lett Nobel-díjas politikus elindult az elnökválasztáson.

Először készül a Szolidaritás szakszervezet egykori vezetőjéről, a kommunizmus bukása utáni első lengyel köztársasági elnökről életrajzi játékfilm. Wajda elmondta, hogy beszélt a filmről Walesával, és a 68 esztendős politikus nem tiltakozott ellene.

"Ha nem bízott volna benne, nem engedte volna, hogy elkészítsem ezt a filmet" - jelentette ki a rendező, aki az 1980-as években tagja volt a Szolidaritás tanácsadó bizottságának, és 1980 augusztusában maga is megjelent a hajógyárban a híres gdanski sztrájk idején.

A Walesa című film forgatókönyvét író Janusz Glowacki arról beszélt, hogy a leghíresebb ma is élő lengyelt nem csupán ikonként akarta lefesteni, sokkal inkább emberközelből akarta ábrázolni a Lengyelországban ellentmondásosan megítélt politikust.

"Azért vállaltam el a forgatókönyv megírását, mert a rendező biztosított arról, hogy nem újabb Walesa-emlékművet akar állítani" - idézte fel az 1981-ben, a lengyel hadiállapot kihirdetése után az Egyesült Államokban letelepedett szerző, akit Roman Polanski ajánlott Wajda figyelmébe.

A címszerepet alakító Robert Wieckiewicz elismerte, hogy élete legnehezebb szerepére készül. "Először is, kortárs karaktert kell megformálnom, aki ma is él. Másodszor egyike a legismertebb lengyeleknek és nyilván tucatjával akadnak Walesa-szakértők, akiknek mind megvan a maguk elképzelése" - magyarázta a színész. Mint elárulta: mivel nem sikerült a Walesáéhoz hasonló bajuszt növesztenie, álbajuszt fog viselni a forgatás alatt.

Bár a film az első, Walesáról készülő lengyel produkció, Volker Schlöndorff öt éve bemutatott Sztrájk című alkotásában megrajzolta saját képét a szakszervezeti vezetőről. Walesa egyébként egy sor dokumentumfilmben szerepelt. Eredeti bejátszásokban megjelent Wajda Vasember című filmdrámájában is, amely az 1981-es cannes-i filmfesztiválon Arany Pálma-díjat kapott. Annak idején Walesa ihlette a U2 együttes New Years Day című számát is, amely éppen 1983. január elsején, a lengyel hadiállapot felfüggesztésének napján jelent meg. A film jövő ősszel kerül a mozikba.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár