2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

Könyvet adtak ki a délvidéki megtorlásról

2011. november 22. 15:54 MTI

Horváth Mihály Kabol (Kovilj) dél-bácskai település bírója volt, amikor 1942-ben az újvidéki razziát erre a falura is kiterjesztették. A falu első embereként kétszáz kaboli szerbet mentett meg a kivégzéstől azzal, hogy kiállt mellettük, mondván: Kabolban nincs partizántevékenység. A háború végén, 1944 őszén a bevonuló partizánok mégis kivégezték Horváth Mihályt.


Ezt a tragikus történetet dolgozza fel Horváth M. Orbán Eltévedt hősök téves csatatéren című könyve, amelynek bemutatója Magyarország szabadkai főkonzulátusának épületében zajlott le hétfőn délután - olvasható az újvidéki Magyar Szó keddi számában és a Vajdaság Ma délvidéki hírportálon. A könyv szerzője saját édesapjának mártírhalálát írta meg hiteles forrásokra támaszkodva.

Horváth M. Orbánt egy cél vezérelte, amikor elhatározta, hogy szerb nyelven tárja az olvasók elé apja történetét: bebizonyítani a Kabolban élő szerbeknek (is) Horváth Mihály ártatlanságát. "Úgy írtam meg a könyvet, mintha a kaboliakkal beszélgetnék, mintha nekik mesélném el a történetet. És nagyon ügyeltem arra, hogy csakis az igazat írjam le" - vallotta művéről a szerző.

A könyv méltatásában Juhász György irodalomtörténész kifejtette: történelmünket kétféleképpen hamisították meg, egyrészt az adatok megmásításával és a tények elferdítésével, másrészt az információk elhallgatásával.

A szabadkai könyvbemutatón jelen volt Matuska Márton publicista, aki szaktanácsadóként segített a könyv megírásában és Csorba Béla, a kötet egyik recenzense is. Horváth M. Orbán könyve magyar fordításban is megjelent a Kárpátia Stúdió Kft. gondozásában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár