2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Élő állatról mintázták az őskori barlangrajzok pettyes lovait

2011. november 9. 12:31 BBC News

Az európai lófajták DNS-mintáinak elemzése során a kutatók bebizonyították, hogy a prehisztorikus barlangrajzok falára 25 ezer évvel ezelőtt felkerült rajzok nem csupán a képzelet szüleményei voltak.

Eddig csak fekete és barna szőrű lovak DNS-ét sikerült kinyerni az ősi fosszíliákból. Az új genetikai bizonyítékok viszont azt mutatják, hogy az európai barlangok falára pingált pettyes állatok rajzolóit igazi lovak ihlették – derült ki a Proceedings of the National Academy of Sciences legújabb számában. A ló, amely Eurázsia legnagyobb számban előforduló emlőse volt 25 ezer évvel ezelőtt, a Szibéria és az Ibériai-félsziget közötti területen élők menüjének egyik leggyakoribb fogása volt, ezért nem meglepő, hogy a prehisztorikus művészet kedvelt témájának számított.

„Bizonyos, hogy a barlangrajzokon látható lovakat igazi állatokról mintázták, s nem a képzelet szülte őket” – magyarázta a tanulmány egyik szerzője, Arne Ludwig. Korábbi munkáikban Ludwig és kollégái eddig csak barna és fekete lovak DNS-mintáinak megtalálásáról számoltak meg. A franciaországi Pech Merle barlangban talált pettyes lovak azonban elméletük továbbgondolására késztették a kutatókat. 31 európai lófajta fosszíliájának megvizsgálásakor végül hat olyan gént fedeztek fel, amelyek közösek a modernkori foltos lovakéval.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár