2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Először diagnosztizáltak prosztatarákot egy egyiptomi múmiánál

2011. november 2. 17:08

Szakemberek a prosztatarák legkorábbi egyiptomi esetét fedezték fel egy 2250 éve elhunyt betegnél. A felfedezés alátámasztja azt az egyre inkább elfogadott nézetet, miszerint a rák sokkal elterjedtebb volt az ókorban, mint az korábban gondolták.

2250 évvel ezelőtt az M1-nek elkeresztelt férfi hosszú, előrehaladott betegségben szenvedett. A csípőjéből induló fájdalom lassan az egész testét áthatotta, mígnem minden egyes mozdulat kínszenvedés lett számára. A férfi 51 és 60 éves kora között halt meg, családja pedig úgy gondolta: a mumifikálás enyhítheti fájdalmát, és a túlvilágon talán megszabadulhat a testét gyötrő kínoktól.

A nemzetközi kutatókból álló csapat által felállított diagnózis szerint M1 prosztatarákban hunyt el, ezzel ő lett Egyiptomban az első, a világon pedig – az Oroszország területén talált, 2700 évvel ezelőtt élt szkíta király után – a második, akinél ezt megállapították az orvosok. Az International Journal of Paleopathology című tudományos folyóirat – jelenleg nyomdában levő – számából az is kiderül, hogy a korábbi vizsgálatok jóval alábecsülték a rák előfordulását az ókori Egyiptomban, mivel 2005 óta már az 1-2 milliméter átmérőjű daganatokat is kimutatják a CT-vizsgálatok.

A lisszaboni Nemzeti Régészeti Múzeumban látható három múmia közül Carlos Prates radiológus és kollégái M1 medencéjénél és ágyékánál, felkarjánál és a lábánál azonosítottak tumort, ami egyértelműen arra utal, hogy a férfi prosztatarákban hunyt el. A felfedezést azóta más, a vizsgálatot közelről nem ismerő tudós is megerősítette.

A Journal of Paleopathology 1998-as számában megjelent tanulmány még azt állította, hogy a ráknak a több ezer múmia megvizsgálása során talált elenyésző száma miatt a betegség igen ritkának számított az ókorban, s csak az ipari forradalom után, a karcinogének megjelenésével és az ember élettartalmának növekedésével párhuzamosan kezdett terjedni. A legújabb elméletek viszont azt állítják, hogy az ókori emberek is találkoztak rákkeltő anyagokkal, például a fával való tüzelés során. „Úgy gondolom, hogy a rák igenis elterjedt volt a múltban. Sokkal jobban, mint azt hinnénk” – jelentette ki Albert Zink antropológus.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár