2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Elítélték a piszkos háború hóhérait

2011. október 28. 14:41 BBC News

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Argentínában az 1976-1983 között elkövetett emberiség elleni bűnök miatt a katonai diktatúra szimbolikus alakjának számító Alfredo Astizt és társait.


Az egykori tengerésztiszt Astizt – akit egyszerűen csak a ’szőke halál angyalának’ neveznek – kínzás és gyilkosság vádjában találták bűnösnek. Astiz a tárgyaláson nem mutatta a jelét annak, hogy megbánta volna bűneit, ehelyett rezzenéstelen arccal hallgatta végig az ítéletet. Az általa kivégzett áldozatok között van két francia apáca és a Mothers of the Plaza de Mayo emberjogi csoport alapítói.

A bíróság Astiz mellett további tizenegy katonai és rendőrségi tisztviselőt ítélt életfogytiglanra, míg négyen 18 és 25 év közötti börtönbüntetést kaptak. Mindannyian a piszkos háború során felállított, a kínzásairól és kivégzéseiről elhíresült Buenos Aires-i hajósiskolában, az Esma-ban dolgoztak.

Az Esma brutalitását mutatja, hogy a több mint ötezer fogvatartott közül csak alig ötszáznak sikerült élve kijutnia onnan. Sokukkal sortűz végzett, míg másokat repülőgépekből hajítottak az Atlanti-óceánba. A túlélők közül több mint hetven személy vett részt szemtanúként a 22 hónapos bírósági tárgyaláson.

Emberjogi csoportok évek óta azért küzdenek, hogy közel harminc évvel a diktatúra felszámolása után elítéljék a bűnösöket. A bírósági ítéletek megszületésekor spontán ünneplés tört ki Buenos Aires utcáin. A ma 59 éves Astizt távollétében egyszer már elítélték, akkor egy francia bíróság mondta ki bűnösnek a két francia apáca, Alice Domon és Leonie Duquet eltűnésekor. Astiz végig azt hangoztatta, hogy országát a baloldali „terrorizmustól” akarta megóvni, az eljárást pedig politikai bosszúnak nevezte.

Becslések szerint mintegy 30 ezer ember esett a diktatúra áldozatául a piszkos háborúnak (1976-1983) nevezett időszakban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár