2020. különszám: Egészségünk története
ITT támogathatsz bennünket

Futni hagyták a Buenos Aires-i zsidó központ elleni merénylettel vádolt iráni minisztert

2011. június 6. 09:43

Meg kellett szakítania bolíviai programját az iráni védelmi miniszternek, miután Argentína az 1994-es Buenos Aires-i zsidó központ elleni merénylettel vádolt férfi letartóztatására szólította fel dél-amerikai szomszédját.


Ahmad Vahidit bolíviai kollégája hívta a dél-amerikai országba, ahol Evo Morales elnök társaságában egy katonai parádét tekintett meg Santa Cruzban. Vahidi az Interpol körözési listáján előkelő helyet foglal el, mivel őt vádolják az argentin fővárosban tizenhét évvel ezelőtt elkövetett terroristamerénylet kitervelésével, amely során 85 ember lelte halálát és háromszázan sérültek meg.

Argentína szerint Vahidi tervezte meg és adta ki a parancsot a hétemeletes Argentine Israeli Mutual Association (AIMA) épületének felrobbantására. Alberto Nisman nyomozó felvette a kapcsolatot a bolíviai Interpollal, majd felszólította az illetékes hatóságokat, hogy amint beteszi a lábát az országba, azonnal tartóztassák le a minisztert.

Vahidi a számára védettséget biztosító diplomáciai útlevéllel utazott, ennek ellenére Bolívia távozásra szólította fel. Az argentin zsidó csoportok felháborodtak Vahidi dél-amerikai útjának hallatán, Guillermo Borger, az AIMA elnöke „provokációnak” és „viccnek” nevezte a történteket. „Gúnyolódás tárgya és támadásként ér fel, hogy egy olyan baráti ország, mint Bolívia, egy 85 ember halálával végző támadás kitervelésével vádolt minisztert fogad” – nyilatkozott Borger.

A Buenos Aires-i támadás idején Vahidi az iráni Forradalmi Gárda speciális egységének, a Kudsz-bridágnak volt a parancsnoka. Irán visszautasítja a vádakat, az Interpol viszont már 2007-ben felhívta a 187 tagország figyelmét, hogy Argentínában elfogatóparancs van érvényben Vahidi ellen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Fizessen elő most kedvezményesen!
Bezár