2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Kínában háziasították először a csirkét

2011. október 18. 10:34 MTI

Mintegy nyolcezer évvel ezelőtt háziasították először a csirkét Kínában, ezzel jócskán lekörözve a világ többi részét - állapította meg egy ásatási eredményekre támaszkodó tanulmány.

Kínai régészek 23 állatfajtól származó 116 fosszíliát, köztük disznók, kutyák, szárazföldi teknősbékák, halak, kagylók és csirkék megkövesedett maradványait tárták fel az észak-kínai Hopej (Hebei) tartománybeli Vuhan (Wuhan) város Cisan (Cishan) nevű neolitkori ásatási helyszínén folytatott munkálatok során.

Számos olyan csontdarabot sikerült azonosítanunk, amelyek háziasított csirkéktől származtak - mondta el Csiao Tenk-jun (Qiao Dengyun), Handan város régészeti intézetének vezetője. "A Cisanban talált csirkecsontok jóval nagyobbak, mint a vadon élő szárnyasoké, de ugyanakkor kisebbek a mai háziasított társaikéhoz képest" - hangoztatta.

A szakember szerint a most felfedezett kövületek az időszámításunk előtti hatezerből származnak, ezzel lekörözve az eddig felfedezett legősibb, időszámításunk előtti négyezerből származó fosszíliákat, amelyekre Indiában bukkantak rá. "A csontok többsége kakasok maradványa, ez azt sugallja, hogy a terület őslakói is éltek a gyakorlattal, miszerint a kakasokat leölték a húsukért, a tojókat pedig a tojásukért nevelték" - mondta Csiao.

A tízezer évvel ezelőtti mindennapokról mesélő Cisan ásatási helyszínt az 1970-es években tárták fel. Ezen a területen fedezték fel a régészek a kínai köles termesztés legősibb leleteit, valamint dióhéjak sokaságát, megkérdőjelezve ezzel azt a népszerű hipotézist, amely szerint a diót a ma északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm régióként ismert térségből és Közép-Ázsiából hozták be Kínába.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár