2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk
ITT támogathatsz bennünket

Kínában háziasították az első kutyákat

2009. szeptember 2. 17:01 MTI

Tizenhatezer évvel ezelőtt Kína mai területén, a Jangce-folyótól délre háziasították az első kutyákat - derült ki egy új svéd kutatásból.


Korábbi kutatások arra engedtek következtetni, hogy Kelet-Ázsiában kezdték domesztikálni a farkasokat, ám lehetetlen volt pontosan megállapítani, hogy mikor és hol jelentek meg az első kutyák. A stockholmi Királyi Technológiai Intézet (KTH) munkatársainak most sikerült precízen behatárolniuk térben és időben az ember legjobb barátjának a színrelépését. A kutatásról szóló tanulmány a Molecular Biology and Evolution című tudományos szakfolyóiratban látott napvilágot - olvasható az EurekAlert című tudományos hírportálon.

"Első ízben sikerült a történelem során meghatározni a kutya születési helyét, idejét, és azt, hogy elsődlegesen hány farkast háziasítottak a térségben" - hangsúlyozta Peter Savolainen biológus, a KTH kutatója, aki svéd és kínai kollégáival végezte a vizsgálatot. A kutatók szerint a kutyát 16 ezer éve domesztikálták a Jangce-folyótól délre eső területen.

"Korábbi, 2002-es kutatásaink eredményeit nem fogadta el teljes mértékben a tudományos világ" - jegyezte meg Savolainen, ám reményei szerint a mostani adatok nagyobb egyetértésre találnak a kutatók körében. Mint hozzátette: a legújabb kutatás ugyanis sokkal részletesebb képet vázol a kutyák háziasításának folyamatáról. Az ebek domesztikálásának időpontja összhangban van azokkal az adatokkal is, amelyek szerint a világnak ezen a részén 10-12 ezer évvel ezelőtt tértek át a vadászó-gyűjtögető életmódot folytató törzsek a földművelésre és állattartásra.

A biológus szerint a kutyák domesztikálása ugyan egyetlen földrajzi ponton kezdődött, ám az ebek nagyszámú őstől származnak, legkevesebb 700 farkast háziasítottak a térségben. "A háziasított farkasok nagy száma azt jelzi, hogy a domesztikálás fontos része volt a korabeli lakosság kultúrájának" - mutatott rá Savolainen.

Mint kifejtette, a kutatás során több érdekes hipotézist is felvetődött. Az egyik elmélet szerint az eredeti kutyák - későbbi európai leszármazottaikkal ellentétben, amelyeket pásztorkodásra vagy házőrzésre alkalmaztak - az emberek gyomrában fejezték be földi pályafutásukat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár