A vörösterror 133 napja

Az aradi vértanúk ereklyéiből nyílik kiállítás Pécsett

2011. október 5. 16:09 MTI

Egyedülállóan gazdag kiállítás nyílik a tizenhárom aradi vértanú ereklyéiből és más relikviákból csütörtökön Pécsett.


Gamus Árpád, a Magyar golgota mártíremlékei című tárlatnak otthont adó Pécsi Galéria igazgatója kedden a baranyai megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón elmondta: az érdeklődők több mint háromszáz tárgyat, köztük kézifegyvereket, egyenruhákat, személyes használati eszközöket, korabeli fotókat, sajtótermékeket és leveleket tekinthetnek meg.

A relikviák között lesz Kiss Ernő honvédtábornoki atillája, pisztolya, levesestála, pohara, Pöltenberg Ernő és Aulich Lajos szablyája, valamint gróf Vécsey Károly több kitüntetése is. A tábornokok emlékei mellett láthatja a nagyközönség gróf Batthyány Lajos miniszterelnök házisapkáját, Kossuth Lajos pisztolyt rejtő sétapálcáját, a IX. hadtest parancsnoksági pecsétnyomóját és Horváth Károly négy vértanú főbelövetését ábrázoló festményét. Az aradi vesztőhelyről egy urna föld is érkezik Pécsre, amelyet szintén kiállítanak.

Az e témakörben példátlanul gazdagnak számító tárlat több százmillió forintot érő anyaga az Arad Megyei Múzeum, a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum, valamint a szombathelyi Smidt Lajos Múzeum gyűjteményéből, továbbá magángyűjtőktől származik, és a vértanúk személyiségét próbálja felvillantani a hozzájuk kötődő tárgyakon keresztül.

Pavlovics Attila, a pécsi önkormányzat vezető főtanácsosa kitért arra, hogy az Aradról érkező mintegy ötven tárgy egykor az ottani ereklyemúzeumé volt, az intézmény megszüntetése után került a megyei múzeumhoz, ahol ládákban pihent. Ez az első alkalom, hogy azokat Aradon kívül is bemutathatják a nagyközönségnek.

Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere azt hangsúlyozta, hogy a kiállítás megszervezése főként a baranyai megyeszékhely és Arad testvérvárosi kapcsolatának, az ottani városvezetés hatékony közreműködésének köszönhető. Hozzátette, hogy a tárlatot a tervek szerint több magyarországi városban is bemutatják.

A politikus szólt arról is, hogy Pécs az október 6-án nyíló kiállítás mellett az Aradi vértanúk útján koszorúzással, az Uránia moziban a 80 huszár című film levetítésével, másnap pedig Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc vértanúi című konferenciával emlékezik a kivégzett tábornokokra. Hozzátette, hogy a konferencia vendégei közé várják Kövér Lászlót, az Országgyűlés fideszes elnökét, Hende Csaba honvédelmi minisztert és Áder János fideszes európai parlamenti képviselőt is.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!