A vörösterror 133 napja

Arcot kapott a parasztlázadás során lefejezett canterburyi érsek

2011. október 5. 10:52 Discovery News

Rekonstruálták az arcát annak a 14. században élt canterburyi érseknek, akit feldühödött parasztok fejeztek le.


Az elsőre sci-fi filmek karakterére emlékeztető Simon of Sudbury arca immáron a sudbury-i St. Gregory's Church kiállítótermében várja az érdeklődőket a befolyásos egyházi vezető eredeti koponyájával együtt. „Az embereknek elakadt a lélegzete, amikor a szobrot lelepleztük. Sokaknak Spock és Shrek ugrott be, s néhány embert sokkolt az alkotás mérete. Valóban nagydarab fickóról van szó” – magyarázta a Dundee Egyetem művésze, Adrienne Barker.

Simon of Sudbury, korábbi londoni püspök 1375-ben lett canterburyi érsek, rá két évre tette a koronát II. Richard fejére a Westminster apátságban tartott ceremónián. Miután három évvel később Anglia kancellárjává nevezték ki, a parasztok haragjával találta szemben magát, mivel neki tulajdonították a parasztokra nézve hátrányos adózás életbe léptetését.

A Watt Tyler-féle parasztlázadás idején, 1381-ben a lordot kiráncigálták terméből, ahonnan a Towerbe vitték, lefejezték, majd fejét a Tower Bridge vashegyére szúrták. Az egyik magyarázat szerint a canterburyi érsek fejét egyik földije az éj leple alatt csente el a hídról, majd sósvízben Sudbury-ba vitte; így miközben az érsek teste a Canterburyi katedrálisban lelt békét, addig a fej a St. Gregory's Church-be került.

Az arc rekonstruálásához Barker CT-vizsgálatot készített a részben mumifikált fejről. A vizsgálat során az is kiderült, hogy az érsek halálát egyetlen jól eltalált ütés okozta a nyaknál. A rekonstruálást végző kutató honlapot is indított a projektről, amelyen részletesen bemutatja a munkafolyamatot.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!