A vörösterror 133 napja

Így nézett ki George Washington

2011. február 8. 12:21

A dollártól a múzeumi falakon lógó portrékig a George Washingtont ábrázoló képek ugyanazt a hibát követik el: nem az amerikai elnök igazi arcát mutatják. Egy számítógépes program erre is megoldást kínál.


Egy új tudományos eljárásnak hála végre megtudhatjuk, hogyan nézett ki – több más hírességgel együtt – valójában George Washington amerikai elnök – jelentették be amerikai tudósok.

Eric Altschuler, a newarki New Jersey Orvosi Iskola kutatója éppen a washingtoni Smithsonianban járt, amikor egy nagyszerű ötlete támadt. A múzeumban számos festmény látható a 19. században élt Gilbert Stuarttól, köztük az alapító atyákról, az első hat amerikai elnökről és más hírességekről. Altschulernek feltűnt, hogy néhányuk – például John Quincy Adams, az Egyesült Államok hatodik elnöke és Daniel Webster szenátor – már élt a fotózás korai éveiben, így róluk fénykép és festmény is készült. A kérdés csupán az volt: képesek-e ezek a fotografikus „rosette-i kövek” felfedni Stuart alanyainak igazi arcát?

Krista Ehinger, a Massachusetts Institute of Technology végzős diákjának segítségével Altschuler több hónapot töltött el a Stuart portréalanyairól készített fényképek keresésével. A kutatók egy számítógépes program segítségével megrajzolták az arcok körvonalait, s megnézték, mi a különbség a festmény és a fotó között, ezáltal felsejlett előttük Stuart művészi stílusa, az, hogy a festő miként tért el a valóság ábrázolásától (például kerekebb arc és magasabb szemöldök). A kutatópáros számítógépes algoritmussal „átlagot” számolt, majd a technikát alkalmazta a fotográfia megszületése előtt élt elnökökről készített portrékon.

A Perception című online folyóiratban publikált technika csupán árnyalatnyi különbségeket vélt felfedezni a portrék és a fotók között. A szerzők szerint nehéz konklúziót vonni a fotó-portrékról, mivel meglehetősen kevés ilyen pár létezik, így minél több esetet kellene elemezni ahhoz, hogy Stuart metódusáról lelebbenjen a fátyol. „Nagyszerű lenne, ha például az ük-ük-ükunokák képeket találnak arról, ahogyan a család együtt üli körül az asztalt” – mondta el Ehinger. A kutatók ennek érdekében már egy weboldalt is indítottak, ahova a leszármazottak régi fényképeiket tölthetik fel.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!